Foto: Publicitātes foto

Finanšu ministrija (FM) rosina vēl stingrāk uzraudzīt fizisko personu kontu apgrozījumu un noteikt, ka kredītiestādēm Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs jāsniedz informācija, nevis par konkrētu fiziskas personas kontu, kurā apgrozīts vairāk par 15 tūkstošiem eiro, bet gan par klientu, ja tā visu kontu vienas bankas ietvaros apgrozījums pārsniegs 15 tūkstošus eiro.

Esošais regulējums paredz, ka kredītiestādes līdz 1. februārim iesniedz informāciju VID par fiziskajām personām – Latvijas rezidentiem, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniedz 15 tūkstošus eiro, norādot konkrēto bankas konta numuru.

Savukārt plānotie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredz precizēt jēdziena "konts" tvērumu, to attiecinot vienīgi uz pieprasījuma noguldījuma kontiem un maksājumu kontiem.

Tāpat grozījumi paredz paplašināt VID sniedzamo informāciju. Paredzēts noteikt, ka informācija sniedzama nevis par konkrētu klienta kontu, kura iepriekšējā gada debeta vai kredīta apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro, bet gan par klientu, ja tā visu kontu vienas kredītiestādes ietvaros iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

Grozījumi attieksies arī uz klienta slēgtajiem kontiem.

Paredzēts, ka kredītiestāde klienta pieprasījuma noguldījuma un maksājumu kontu kopējā apgrozījumā neietver summas par klienta darījumiem, kas veikti starp klienta kontiem vienas kredītiestādes ietvaros.

Kredītiestādēm informācija par klientiem būs jāsniedz līdz 2018. gada 1. septembrim, paredz grozījumi.

FM piedāvātās izmaiņas trešdien tika skatītas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde. Paredzēts, ka komisija sagatavos un iesniegs grozījumus Saeimā, lai paātrinātu to pieņemšanu.

Vēstīts, ka iepriekš Saeimas atbalstu guvušie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredzēja, ka kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem reizi gadā VID būs jāsniedz informācija par klientiem – fiziskajām personām, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniedz 15 tūkstošus eiro. Šie grozījumi tika izstrādāti līdz ar vērienīgo nodokļu reformu.

Tika plānots, ka ar šiem grozījumiem tiks pilnveidota fizisko personu nodokļu nomaksas uzraudzība, nosakot personas, kuras, iespējams, gūst nedeklarētus ienākumus, tostarp "aplokšņu algas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!