Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

ASV Valsts kase gatavo pirmo oficiālo sarakstu ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātajiem oligarhiem. Darbam tuvojoties noslēgumam, virkne turīgu Krievijas pilsoņu aktīvi rīkojas, lai pasargātu savus īpašumus un reputāciju, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Atsaucoties uz anonīmiem avotiem, medijs ziņo, ka atsevišķas personas, kas uzskata, ka varētu atrasties šajā sarakstā, īstenojušas stresa testus, tādējādi pārbaudot iespējamo ietekmi uz viņu investīcijām. Savukārt citi likvidē savus holdingus.

Bijusī ASV Valsts departamenta amatpersona Dens Frīds "Bloomberg" atklājis, ka saņēmis piedāvājumus no ieinteresētām personām, kas lūgušas palīdzību, lai nenokļūtu oligarhu sarakstā. Arī citi bijušie Valsts departamenta un Valsts kases darbinieki saņēmuši līdzīgus piedāvājumus.

Ziņojumu paredzēts pabeigt līdz 29. janvārim. Tas varētu kļūt par Krievijas elites melno sarakstu. Šāda saraksta veidošanu paredzēja pērn augustā pieņemtais likums, kas bija reakcija uz Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Pagaidām vēl nav zināms, vai saraksts tiks publiskots. Tomēr ir skaidrs, ka ziņojumā jāietver norādes par korupcijas aizdomām, kā arī ziņas par ārvalstu aktīviem, kas sarakstā iekļautajiem oligarhiem varētu piederēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!