Foto: Eiropas Parlaments
Līdz šim veiktie pētījumi, salīdzinot dažādos reģionos pieejamās pārtikas preces, nenorāda, ka būtu konstatējama negodīga komercprakse, Eiropas Parlamenta (EP) biroja organizētajā diskusijā "Eiropas preču duālā kvalitāte – kādi turpmākie soļi?" sacīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iepriekš informējis, ka ir konstatētas atšķirības starp vienādiem Latvijā pieejamiem ārvalstu izcelsmes pārtikas produktiem un citās valstīs iegādātiem pārtikas produktiem, taču tās nav pretrunā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem pārtikas nekaitīguma, drošuma un marķējuma jomā.

"Patērētāju tiesību aizsardzības centra ieskatā duālās kvalitātes jautājumu aktualizēšanai Eiropas līmenī ir pozitīva ietekme, lai kliedētu mītus un pieņēmumus, noskaidrotu reālo situāciju un vajadzības gadījumā – attiecīgi rīkotos. Līdz šim veiktie pētījumi, salīdzinot dažādos reģionos pieejamās pārtikas preces, nenorāda, ka būtu konstatējama negodīga komercprakse," sacīja Gertmane.

Viņa norādīja, ka PTAC ieskatā šis jautājums būtu jārisina, izmantojot citas metodes. "Piemēram, Eiropas Savienības līmenī strādājot ar tirgotājiem un ražotājiem, uzlabojot normatīvo regulējumu, lai patērētāji, varētu baudīt Eiropas Savienības vienotā tirgus priekšrocības, neatkarīgi, kurā reģionā tie dzīvo," sacīja PTAC pārstāve.

Ziņots, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers iepriekš paziņoja, ka Austrumeiropa ir pelnījusi tikpat kvalitatīvu pārtiku kāda jau ir pieejama pārējā Eiropā. Pēc Junkera paziņojuma jautājums par pārtikas vienādu kvalitāti kļuvis aktuāls arī citās ES institūcijās un vairākās dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!