Foto: Privātais arhīvs
"Citadele Index" pētījuma rādītāji ir viens no indikatoriem, kas liecina par kopējo ekonomikas atveseļošanos. Jaunākais pētījums atklāj, ka pēc četru gadu pārtraukuma visās uzņēmējdarbības nozarēs ir novērojams optimisms. Lai ekonomikas izaugsmi izmantotu sava uzņēmuma labā, šis ir īstais laiks uzņēmējiem apdomīgi izvērtēt, kā attīstīt uzņēmējdarbību.

Ekonomika aug visā pasaulē – ASV patērētāju optimisms ir augstākais šajā gadsimtā, Eiropā ražotājiem šobrīd veicas īpaši labi. Šogad apritēs desmit gadi kopš finanšu krīzes, un esam sasnieguši to ekonomikas līmeni, kāds bija 2007. gadā... bet citā kvalitātē. Šobrīd ekonomika ir sabalansētāka un daudz stabilāka.

Pērn Latvijā ir bijis lielākais IKP pieaugums pēdējo piecu gadu laikā, un šogad izaugsme turpināsies.

Lai arī biznesā šobrīd ir īstais laiks investīcijām, tomēr pēc krīzes uzņēmēji joprojām ir piesardzīgi un investīcijas veic ar zemu riska apetīti. Eiropas Komisijas pētījumi rāda, ka ražošanas uzņēmumi Latvijā jau šobrīd darbojas ar maksimālo jaudu – brīvās jaudas vairs īsti nav. Lai ražošanas uzņēmumi attīstītos, jādomā, kā jaudas palielināt. Šobrīd investīcijas ir nepieciešamas arī, lai rūpētos par sava uzņēmuma efektivitāti, kas kļūst arvien nozīmīgāka laikā, kad trūkst nepieciešamā darbaspēka.

Kā novērtēt, vai šis ir īstais laiks paplašināt savu uzņēmumu un ieguldīt tā attīstībā? Uzņēmuma gatavību investīcijām var noteikt, izvērtējot, vai ārējie apstākļi un vide ir labvēlīga uzņēmuma attīstībai ilgtermiņā, un kāda ir uzņēmuma iekšējā gatavība.

Ārējā vidē iespējas šobrīd sniedz pasaules ekonomikas attīstība. Izvērtējot pieprasījumu pēc piedāvātā produkta vai pakalpojuma, ir labi skatīties pasaules mērogā. Jauni tirgi vai arī uzņēmuma attīstības iespējām citās valstīs paver jaunus horizontus, piemēram, kā to izdarījuši "Draugiem Group", klientus savam biznesam atrodot ASV un Spānijā.

Tāpat pie ārējo apstākļu novērtējuma svarīgi apzināt, vai nepieciešamības gadījumā būs pieejami atbilstoši kvalificēti darbinieki. Nākamo 5 – 10 gadu laikā lielākais izaicinājums Latvijas uzņēmējiem būs darbaspēka jautājums, ar ko saskarsies praktiski ikviens uzņēmums. Darbspējīgo iedzīvotāju skaits mazināsies, savukārt algas strauji pieaugs. Var prognozēt, ka jau pēc diviem vai trim gadiem bezdarba apmērs Latvijā sasniegs zemāko punktu pēdējo 25 gadu laikā, nokrītot līdz apmēram 6%. Uzņēmējiem tas būs izaicinājums – domāt par sava biznesa efektivitāti. Darbinieku trūkuma situācijā var rīkoties dažādi – investēt darbiniekos, palielināt viņu profesionālās prasmes vai arī meklēt alternatīvus risinājumus, automatizējot atsevišķus procesus.

Pozitīvās ekonomiskās tendences ir labas ziņas arī tiem latviešiem, kas dzīvo un strādā ārzemēs. Latvijas uzņēmumi attīstās, darbaspēks trūkst, palielinās algas. Šī situācija ir labvēlīga, lai izvērtētu savu iespēju turpināt profesionālo karjeru un izaugsmi pašu mājās.

Savukārt uzņēmumu iekšējo gatavību attīstībai ar jaunām investīcijām palīdzēs noteikt kritisks izvērtējums tam, kāda ir uzņēmuma finanšu veselība, vai ir skaidra uzņēmuma stratēģija un kā investīcijas uzlabos uzņēmuma efektivitāti.

Latvijas straujā ekonomiskā izaugsme uzņēmējus ietekmē pozitīvi, kas atspoguļojas arī kreditēšanas tendencēs. Uzņēmējiem kredītos banka "Citadele" šogad ir izsniegusi vairāk nekā pagājušajā gadā. Un sagaidāms, ka nākamajā gadā varētu pieaugt Latvijas banku nozares kopējais kredītportfelis.

"Citadele Index" demonstrē, ka investīcijas arvien vairāk plāno ražošanas un lielie uzņēmumi, taču arī pārējiem ir jādomā, kā padarīt efektīvāku savu biznesu. Vai tā ir jaunu produktu izveidošana, jaunu iekārtu iepirkšana vai procesu optimizācija – pārdomātas investīcijas sniegs būtisku pienesumu uzņēmuma efektīvā izaugsmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!