Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 2017. gadā Latvijas bankām piemērojusi soda naudas kopumā 4 422 436 eiro apmērā, liecina komisijas publicētā informācija.

Gandrīz visos gadījumos naudas sods saistīts ar gadījumiem, kad klientu izpētes un darījumu uzraudzības trūkumu dēļ banka izmantota, lai apietu starptautiskās sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Šajā saistībā "Baltikums Bank" (tagad - "BlueOrange Bank" ) tika piemērota soda nauda 35 575 eiro, "PrivatBank" - 35 575 eiro, Reģionālai investīciju bankai – 570 364 eiro, "Norvik bankai" - 1 324 667 eiro, "Rietumu bankai" - 1 566 604 eiro. Sodītās bankas apņēmās pilnveidot kontroles sistēmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai.

Pārkāpumus FKTK atklāja sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju.

Pērn banku uzraugs arī tiesībsargājošām iestādēm sniedza informāciju par atsevišķu komercbanku saistību ar pārskaitījumiem, kas pastarpināti veikti ar Ziemeļkoreju saistītiem uzņēmumiem. Drošības policija sāka kriminālprocesu par iespējamiem starptautisko sankciju pārkāpumiem. Patlaban Drošības policija izmeklēšanas interesēs neatklāj, kādā stadijā ir kriminālprocess.

Savukārt "Meridian Trade Bank" pērn tika piemērots 889 651 eiro sods par kredītiestāžu likuma un tam pakārtoto normatīvo aktu pārkāpumiem iekšējās kontroles sistēmas darbībā kredītriska un iekšējās pārvaldības jomā. Pati banka iepriekš norādīja, ka veic visas nepieciešamās darbības, lai pilnveidotu darbu un trūkumi tiktu novērsti.

Banku samaksātās soda naudas nonāk valsts budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!