Foto: LETA

Latvijas Banka 2018. gadā plāno izdod sešas kolekcijas monētas, tai skaitā pēdējo no saktām veltītajām zelta monētām "Burbuļsakta".

Šogad tiks izdota kolekcijas monēta "Mana Latvija", kuras dizains būs balstīts centrālās bankas izsludinātā bērnu zīmējumu konkursa uzvarētājas Elizabetes Kanderes zīmējuma "Saules mūžu Latvijai!" iecerē (zīmējuma autore attēlā kopā ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču).

Kolekcijas monētu programmā šogad iekļauta Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem veltīta monēta, Likteņdārzam veltīta monēta, kā arī inovatīvā monēta "Medus monēta". Par "Medus monētas" dizainu iepriekš bija izsludināts konkurss, un tajā pirmā vieta tika piešķirta industriālā dizainera Artūra Analta darbam "Medus".

Sadarbībā ar Latvijas pastu šogad plānots izdot arī kuršu ķoniņiem veltītu kolekcijas monētu.

Latvijas Banka gadā izlaiž piecas līdz septiņas kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monēturaksturlielumiem.

Pērn Latvijas Banka izlaida sešas kolekcijas monētas. Tās bija veltītas Latgales kongresam, 1917. gadā Valkā notikušajai Latviešu pagaidu nacionālās padomes pirmajai sesijai, dzejniekam Eduardam Veidenbaumam. Tik izdota arī tautasdziesmām veltīta monēta "Kalējs kala debesīs", trešā pasaku monēta "Vecīša cimdiņš", kā arī pie kolekcionāriem nonāca zelta monēta "Pakavsakta".

Latvijas Banka ik gadu rīko iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu gada monētu. 2015. un 2016. gadā šajā aptaujā uzvarēja pasaku sērijas monētas "Pieci kaķi" un "Eža kažociņš".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!