Foto: stock.xchng
Vairāk nekā puse no visiem pērn Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem ir mazkapitāla SIA. Tomēr starp 2017. gadā reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem atrodami arī vairāki komersanti ar daudzmiljonu pamatkapitālu, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

2017. gadā Latvijā reģistrēti 10 210 jauni uzņēmumi.

Piedāvājam iepazīties ar "Lursoft" datiem par 2017. gadā Latvijā reģistrētajiem lielākajiem uzņēmumiem pēc to pamatkapitāla apjoma.

"European Lingerie Brands"

Foto: LETA

Lielākais 2017. gadā reģistrētais uzņēmums ir AS "European Lingerie Brands", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 47,524 miljoni eiro.

Liepājā reģistrētais holdinguzņēmums "European Lingerie Brands" kļuvis par Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA "Lauma Fabrics" vienīgo kapitāldaļu turētāju un pērn maijā jau reģistrēta 31,091 miljonu eiro vērta komercķīla, kurā ieķīlātas "Lauma Fabrics" kapitāldaļas.

"European Lingerie Group" padomes locekle Baiba Ģēģere pērn intervijā aģentūrai LETA sacījusi, ka "European Lingerie Brands" tika izveidots, lai nodrošinātu Vācijas veļas ražošanas uzņēmumu "Felina International AG" iegādes darījumu. "European Lingerie Brands" ir drīzāk tehniska loma, skaidrojusi Ģēģere.

"Stern Holding"

Foto: LETA

2017. gada janvārī reģistrēts, bet decembrī jau likvidēts holdinguzņēmums SIA "Stern Holding", kurš pēc reģistrētā un apmaksātā 40 miljonu eiro lielā pamatkapitāla ierindojies pērn dibināto lielāko uzņēmumu topa otrajā vietā.

Uzņēmuma dibinātājs ir Vladislavs Shternfelds un viņam piederošais "Sternfeld Holding", kas pagājušā gada augustā pievienots nu jau likvidētajam "Stern Holding". "Lursoft" pieejamā informācija rāda, ka patlaban, pēc "Stern Holding" likvidācijas, Shternfeldam vairs nepieder daļas Latvijā reģistrētos uzņēmumos.

"European Lingerie Group"

Foto: LETA

Pērn reģistrēto lielāko uzņēmumu saraksta trešajā vietā ierindojusies vēl viena Liepājā reģistrēta holdingkompānija – AS "European Lingerie Group" –, kas sākotnēji reģistrā ierakstīta ar nosaukumu AS "Lauma International".

Pagājušā gada aprīlī dibinātā uzņēmuma reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 37,97 miljoni eiro. Arī šim uzņēmumam drīz vien pēc tā izveides reģistrēta komercķīla, 13,5 miljonu eiro vērtībā par labu AS "LHV Pank" ieķīlājot sev piederošās AS "European Lingerie Brands" akcijas.

"Gaso" un "Conexus Baltic Grid"

Foto: F64

Pērn Latvijā reģistrēto lielāko uzņēmumu sarakstā ceturtajā un piektajā pozīcijā ierindojušās divas nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības – AS "Gaso" un AS "Conexus Baltic Grid".

AS "Latvijas Gāze" meitasuzņēmums "Gaso", kura pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, ir gāzes sadales sistēmas operators un reģistrēts, pildot Enerģētikas likuma prasības nošķirt gāzes sadali no tirdzniecības. "Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā, kas, pārņemot "Latvijas Gāzes" tehnisko infrastruktūru un iecirkņus, nodrošinās dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un patēriņa uzskaiti. Par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju iecelta bijusī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

"Conexus Baltic Grid", kura pamatkapitālu veido 39,786 miljoni eiro, reģistrēts 2017. gada janvārī, un tā lielākie sākotnējie akcionāri ir "Gazprom", "Itera Latvija", "Marguerite Gas I S.a.r.l." no Luksemburgas un vācu "Uniper Ruhrgas International GmbH." Aizvadītā gada izskaņā Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators "Augstsprieguma tīkls" noslēdza darījumu ar "Itera Latvija" par tai piederošo dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora 16,05% akciju iegādi. Pēc darījuma noslēgšanas Latvijas valstij kopumā piederēs 34,36% "Conexus Baltic Grid" akciju.

Uzņēmums "Gaso" reģistrēts pērn 1. decembrī, bet "Conexus Baltic Grid" reģistrēts pērn 2. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!