Foto: DELFI

Šobrīd Finanšu ministrija (FM) gatavojas valsts organizētas čeku loterijas ieviešanai, portālam "Delfi" skaidroja ministrijā.

Čeku loterijas koncepciju plānots izstrādāt līdz šī gada vasarai.

Kases čeku loterijas ieviešana ir minēta 2016. gada vasarā apstiprinātajā ēnu ekonomikas apkarošanas plānā, taču pērnvasar ar iniciatīvu ieviest valsts organizētu čeku loteriju nāca klajā Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA).

Pēc deputāta aprēķiniem, ar valsts organizētu čeku loteriju Latvijā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi palielinātos par aptuveni 0,5% gadā, līdz ar to valsts budžeta ieņēmumi pieaugtu par aptuveni astoņiem miljoniem eiro.

"Čeku loterija ir vienkārša ideja, kurai var būt ļoti labi rezultāti. Ir vairāki starptautiskie piemēri, kas liecina par šīs iniciatīvas pozitīvo ietekmi uz valsts budžetu un uz iedzīvotāju vēlmi lūgt pakalpojumu sniedzējiem un preču pārdevējiem čekus," iepriekš skaidrojis Parādnieks.

Vairākas Eiropas Savienības valstīs šādas loterijas jau tiek organizētas, piemēram, Maltā un Polijā.

Iespēja laimēt balvu kā pamudinājumu mainīt ieradumus ir izmantota ne tikai nodokļu nolūkiem. Tā, piemēram, Zviedrijā braucēji varēja piedalīties 3000 dolāru vērtas naudas balvas izlozē, ja ievēroja noteikto braukšanas ātrumu.

Vēstīts, ka 2015. gadā, lai uzlabotu PVN iekasēšanu, Polijas valdība ieviesa čeku loteriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!