Foto: Publicitātes foto
Līdz ar jauno gadu stājušās spēkā vairākas būtiskas izmaiņas nodokļu un sociālās aizsardzības jomā, kas šogad ietekmēs visu Latvijas iedzīvotāju finanses. Līdz ar 1. janvāri augusi minimālā alga, neapliekamais minimums par apgādājumiem, kā arī ieviesta progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme (IIN).

Valsts kanceleja sadarbībā ar Veselības ministriju, Finanšu ministriju un Labklājības ministriju izveidojusi īpašus video, kuros nozaru ministri skaidro būtiskākās izmaiņas attiecīgajās jomās, kas stājās spēkā ar 1. janvāri. Portāls "Delfi" piedāvā noskatīties valsts iestāžu sagatavotos video.

Šogad lielākā daļa algotā darba darītāju maksās mazāku IIN, jo likme tiek samazināta par 3% – no 23% uz 20%. Proti, mēneša ienākumiem līdz 1667 eiro likme ir 20%, bet mēneša ienākumu daļai, kas pārsniedz 1667 eiro – 23%.

Vienlaikus ieviesta arī progresīvā IIN likme, kas skars lielo algu saņēmējus. Gada ienākumiem līdz 20 004 eiro tiks piemērota 20% IIN likme, gada ienākumu daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 55 000 eiro – 23%, bet gada ienākumu daļai, kas pārsniedz 55 000 eiro – 31,4%.

Minimālā alga 2018. gadā pieaug no 380 eiro līdz 430 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka arī nodokļu izmaiņu dēļ minimālās algas saņēmējs bez apgādājamiem šogad "uz rokas" saņems par 58 eiro vairāk.

Šogad nodrošināta lielāka finansiālā atbalsta sniegšana ģimenēm ar diviem un vairāk bērniem. Papildus esošajai ģimenes valsts pabalsta sistēmai darbosies jauns atbalsta mehānisms – piemaksa.

Piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par divu bērnu audzināšanu būs 10 eiro mēnesī, par trīs bērniem – 66 eiro mēnesī, par katru nākamo bērnu piemaksas apmērs būs par 50 eiro mēnesī lielāks nekā par iepriekšējo kopējo audzināmo bērnu skaitu ģimenē.

Tas nozīmē, ka par četriem bērniem piemaksa būs 116 eiro mēnesī, par pieciem bērniem – 166 eiro mēnesī, par sešiem bērniem – 216 eiro mēnesī, par septiņiem bērniem – 266 eiro mēnesī un tā tālāk.

Tāpat šogad sākusies pāreja uz jauno valsts veselības aprūpes sistēmu, kas pilnībā sāks darboties 2019. gadā.

Pilnu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozu saņems ne tikai personas, kuras veic sociālās iemaksas, bet arī iedzīvotāju grupas, kas ir atbrīvotas no šo iemaksu veikšanas: pensionāri, bērni, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrējušies bezdarbnieki, trūcīgās personas, I un II grupas invalīdi, personas, kuras mācās vispārējās izglītības iestādēs, profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības iestādēs vai ir pilna laika studējošie un citi.

Tāpat pilnu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozu varēs saņemt personas, kuras pašas veiks veselības apdrošināšanas iemaksas noteiktā apmērā – 1% no minimālās algas jeb 4,30 eiro mēnesī (51,60 eiro gadā).

Jāpiebilst, ka 2018. gads ir pārejas periods – ikviens iedzīvotājs pakalpojumus saņems tāpat kā līdz šim. Personām, kurām jāveic veselības apdrošināšanas maksājums, tas būs jādara 2018. gada otrajā pusē.

Plašāk par to, kā 2018. gads ietekmēs iedzīvotāju rocību, var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!