Foto: LETA

Par dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētāju kļuvusi no AS "Latvijas gāze" pagājušā gada beigās atbrīvotā valdes locekle Zane Kotāne, liecina "Conexus" publicētais paziņojums.

Viņa līdz šim bijusi arī "Conexus" valdes locekle.

Amatu "Conexus" valdē saglabājis arī līdzšinējais valdes loceklis Gints Freibergs, kurš arī pagājušā gada beigās tika atbrīvots no valdes locekļa amata "Latvijas gāzē", bet amatā stājies jauns valdes loceklis Mārtiņš Gode, informēja uzņēmuma pārstāvji.

"Conexus" valde bija jāatstāj tās nu jau bijušajam priekšsēdētājam Aigaram Kalvītim un valdes locekļiem Sebastianam Grēblinghofam un Denisam Jemeļjanovam.

Šīs izmaiņas ir saistītas ar akcionāru lēmumu, kas pērn tika pieņemts saskaņā ar uzņēmuma statūtiem.

Kā ziņots, "Conexus" akcionāri šodien, 3.janvārī, nolēma uzņēmuma padomē pārvēlēt pagājušā gada nogalē ieceltos Valsts kases un "Marguerite Fund" ("Marguerite") pārstāvjus.

Uzņēmuma "Conexus Baltic Grid" padomē uz trīs gadu termiņu ievēlēti Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, "Marguerite" pārstāvji Viljams Pīrsons, Gijoms Rivrons, "Nabucco Gas Pipeline International GmbH" pārstāvis Franks Zīberts un arī trīs "Augstsprieguma tīkla" izvirzītie kandidāti Ilze Bērziņa, Sanita Greize, Ilmārs Šņucins.

Par Kotānes un Freiberga atbrīvošanu no "Latvijas gāzes" valdes kompānija informēja 31.decembrī, kad paziņots arī par to, ka valdē iecelta kādreizējā Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane, kurai 2015. gada vasaras sākumā bija jāatstāj Valsts kancelejas vadītājas amats pēc pielaides anulēšanas valsts noslēpumam.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, Freibergs "Latvijas gāzes" valdē strādāja kopš 1998.gada. Pirms tam viņš no 1995.gada bija uzņēmuma komercdirektors. Kotāne "Latvijas gāzes" valdē tika iecelta 2015.gadā.

Tāpat vēstīts, ka "Conexus Baltic Grid" atbilstoši Enerģētikas likumam līdz 10.janvārim Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jāiesniedz pieteikums tā sertificēšanai un atbilstībai likuma prasībām, kas paredz, ka uzņēmuma akcionāru vidū nedrīkst būt ar "Latvijas gāzes" īpašniekiem saistītas personas.

Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz pagājušā gada beigām "Conexus Baltic Grid" bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ''Latvijas gāzes'' īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru "Marguerite Fund". Tādējādi līdz 2017.gada beigām "Conexus Baltic Grid" akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā "Gazprom", "Itera Latvija" un "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper").

Pērn 15.decembrī tika panākta vienošanās ar "Uniper" par tai piederošā 18,31% "Conexus Baltic Grid" akciju iegādi, bet 27.decembrī noslēgts līgums par SIA "Itera Latvija" piederošo akciju iegādi. Tās iegādājās valstij piederošais uzņēmums "Augstsprieguma tīkls". Savukārt par "Gazprom" akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to "Gazprom" pieder 34,1% "Conexus Baltic Grid" akciju, kamēr 29,06% pieder "Marguerite Gas", 34,36% - "Augstsprieguma tīklam", bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

Pagājušā gada nogalē ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka gadījumā, ja tie "Conexus Baltic Grid" akcionāri, kuriem ir jāpārdod savas daļas, tās nepārdos, tie pēc 1.janvāra ir zaudējuši balsstiesības šajā uzņēmumā.

"Conexus Baltic Grid" dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus Baltic Grid" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!