Foto: LETA

Naudas atmazgāšanas risku novēršana vairākus gadus ir bijis Latvijas banku uzrauga galvenais rūpju bērns. Tagad Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš cer, ka šajā jomā paveiktais nesīs rezultātus un būs iespēja pievērsties arī citiem uzraudzības jautājumiem. Šogad plānots veltīt uzmanību banku kapitāla kvalitātei un inovatīvu finanšu pakalpojumu attīstībai atbilstošas uzraudzības īstenošanai.

Latvijā pamats finanšu tehnoloģiju inovācijām ir bankas, jo tām ir līdzekļi investīcijām, klientu bāze, kā arī pieredze jauninājumu ieviešanā, pārliecināts banku uzraugs. FKTK vēlas palīdzēt pārbaudīt labu ideju dzīvotspēju, tāpēc uzņēmējiem ar nobriedušu biznesa plānu inovācijas iedzīvināšanai pieejams labvēlības režīms. Netiks gan dotas atlaides jomās, kas pēcāk var atspēlēties kā, piemēram, naudas atmazgāšanas problēmjautājumi.

Vēl viena no šī gada aktualitātēm ir banku aktīvu apjoms. Ārvalstu klientus apkalpojošo banku aktīvi samazinājušies, jo bankas tīrīja klientu bāzes, atsakoties no sadarbības ar augsta riska klientiem. FKTK lēš, ka šā gada beigās varētu pavilkt svītru šim posmam. Bankām gan būs jādomā, kā kompensēt komisiju ieņēmumu samazinājumu un kādus pakalpojumus piedāvāt.

Par šī gada iecerēm un "fintech" attīstības perspektīvām – saruna ar FKTK priekšsēdētāju Pēteru Putniņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!