Foto: Publicitātes foto
Ir ievērojami augusi Latvijas pārtikas ražotāju aktivitāte Ķīnas tirgū, uzsvērts ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) ikgadējā ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos.

Produkcijas eksportam uz Ķīnu ir sertificēti 13 Latvijas piena un 33 zivsaimniecības uzņēmumi, norādīts ziņojumā. "Pateicoties kopīgam Ārlietu dienesta un Pārtikas un veterinārā dienesta darbam, noslēguma fāzē ir Latvijas medus produktu sertifikācijas process Ķīnā," skaidro ministrija.

Tāpat ziņojumā minēts, ka viena no galvenajām nozarēm Latvijas sadarbības ietvaros ar Ķīnu ir tūrisms: "Ārlietu ministrija aktīvi strādā pie tā, lai palielinātu Ķīnas tūristu skaitu Latvijā, piemēram, vienkāršojot tūrisma vīzu noformēšanas procesu. 2016. gadā Ķīnas tūristu skaits Latvijā ir pieaudzis par aptuveni 60 procentiem."

Ziņojumā ministrija apgalvo, ka pašreiz efektīvi darbojas Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbība 16+1 formāta ietvaros. Šī sadarbība, ņemot vērā Latvijas dalības Eiropas Savienībā saistības, paver tiešu iespēju Latvijas politiskajam un ekonomiskajam dialogam ar Ķīnu, uzskata ministrija.

"Paralēli šis formāts nodrošina lielisku uzņēmēju tikšanās iespēju. Latvija ir ieinteresēta attīstīt tranzīta kravu plūsmu uz un no Ķīnas, kā arī veicināt abpusēji izdevīgu tirdzniecību ar šo valsti. Latvijas ekonomiskā sadarbība ar Ķīnu veidojas sekmīgi. Ir ievērojami pieaudzis Latvijas eksporta apjoms. Kaut gan Latvijai joprojām saglabājas ārējās tirdzniecības ar Ķīnu deficīts, tomēr tā proporcija pēdējos gados ir ievērojami mainījusies par labu Latvijas eksportam," norādīts ziņojumā.

Ziņojumā minēts, ka Ārlietu ministrija aktīvi atbalsta uzņēmēju sadarbību ar Ķīnas Tautas Republiku, Japānu, Indiju, Korejas Republiku, Līča valstīm, Āfriku un Dienvidaustrumāziju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!