Foto: DELFI
Pērn decembrī nacionalizētā Ukrainas banka "PrivatBank" vēlas pārdot tai piederošās Latvijas AS "PrivatBank" akcijas. Ukrainas "PrivatBank" ir lielākais Latvijas "PrivatBank" akcionārs, tai pieder 46,54% Latvijas "PrivatBank" akciju.

Ukrainas "PrivatBank" noslēgusi līgumu ar konsultāciju uzņēmumu, kura uzdevums ir atrast Latvijas "PrivatBank" akciju pircēju un īstenot šo darījumu. Starptautiskā biznesa ziņu aģentūra "Bloomberg" raksta, ka akciju paketes pārdošanas mērķis ir censties atgūt līdzekļus, ko Ukrainas valdība ieguldījusi Ukrainas "PrivatBank". Atbilstoši Ukrainas finanšu ministra Aleksandra Daņiļuka sniegtajai informācijai, Ukrainas valdība ieguldījusi gandrīz piecus miljardus ASV dolāru Ukrainas "PrivatBank" rekapitalizācijā. Tā ir visu nodokļu maksātāju nauda un tā jāatgūst valsts budžetā – šādu Daņiļuka komentāru citē "Bloomberg".

Cīnoties par valsts ieguldīto līdzekļu atgūšanu, Ukrainas "PrivatBank" arī vērsusies Lielbritānijā tiesā, kura pieņēmusi lēmumu par Ukrainas "PrivatBank" kādreizējo īpašnieku miljardieru Igora Kolomoiska un Genadija Bogoļubova aktīvu 2,5 miljardu ASV dolāru apmērā iesaldēšanu. Ukrainas "PrivatBank" skaidro, ka šāds tiesas lēmums balstīts bankas sniegtajos pierādījumos, ka tās bijušie īpašnieki no bankas "izpumpējuši" gandrīz divus miljardus ASV dolāru, novirzot tos sev slepeni piederošām vai kontrolētām kompānijām.

Latvijas "PrivatBank" informē, ka Lielbritānijā notiekošais tiesas process neietekmē Latvijas "PrivatBank" darbu, kas ir pilnībā neatkarīga banka un darbojas saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības tiesību aktiem. ""PrivatBank" turpina strādāt ierastajā režīmā un Londonas Augstajā tiesā notiekošais process nekādā veidā neskar bankas ikdienas darbu," teikts bankas paziņojumā.

Tomēr arī Latvijas "PrivatBank" pēdējos gados piedzīvojusi grūtības. Tā pieķerta naudas atmazgāšanas novēršanas prasību pārkāpumos. Bankas biznesa apmērs pēdējos pāris gados būtiski sarucis, jo bankai nācās samazināt bankas portfeļa riska līmeni un atteikties no sadarbības ar klientiem, kas rada augstu risku. Šogad trešā ceturkšņa beigās "PrivatBank" bija pēc aktīviem 16. lielākā banka Latvijā.

Latvijas banku uzraugs 2015.gada nogalē sodīja "PrivatBank" par pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un citu normatīvu ievērošanā. Bankai tika piemērots tobrīd lielākais iespējamais naudas sods - 2,017 miljoni eiro, kā arī individuālas soda naudas toreizējiem bankas valdes locekļiem. Pēc banku uzrauga prasības tika nomainīta tā laika bankas valde, iecelts jauns valdes priekšsēdētājs, un banka ieguldīja daudz resursu, lai pilnveidotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas iekšējās kontroles sistēmu.

Šogad Finanšu un kapitāla tirgus komisija "PrivatBank" piemēroja 35 575 eiro soda naudu, jo tika konstatēti trūkumi klientu izpētē un darījumu uzraudzībā, kā dēļ banka tikusi izmantota starptautisko sankciju pret Ziemeļkoreju apiešanā.

Šogad trešā ceturkšņa beigās Latvijas "PrivatBank" aktīvu apjoms bija 238,9 miljoni eiro. Banka trīs ceturkšņos strādāja ar 1,9 miljonu eiro zaudējumiem, liecina neauditētie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!