Foto: Shutterstock

Decembrī kredītkaršu lietotāju skaits ir lielāks nekā citus mēnešus. Decembrī ar kredītkarti biežāk iepērkas mājsaimniecības preču veikalos, jo tur pieejams plašs sortiments – sākot no elektroprecēm līdz servīzēm. Tāpat ar kredītkarti biežāk norēķinās skaistumkopšanas un SPA salonos, elektronikas preču veikalos, kā arī grāmatnīcās, liecina "Swedbank" apkopotie dati.

"Swedbank" kredītkaršu jomas vadītāja Inese Linde-Vaļuka iesaka piecus vienkāršus padomus pārdomātai kredītkartes izmantošanai, kas var būt īpaši saistoši Ziemassvētku dāvanu un atlaižu drudža laikā.

Sekojiet līdzi saviem tēriņiem


Foto: PantherMedia/Scanpix

Linde-Vaļuka stāsta, ka, salīdzinot ar skaidras naudas maksājumiem, kredītkaršu priekšrocība ir ērtā veikto pirkumu pārskatāmība – nav nepieciešamības saglabāt visus čekus, lai varētu sekot līdzi tam, kad, kur un cik daudz ir iztērēts. Regulāri pārbaudot savu kredītkartes konta pārskatu, vismaz reizi nedēļā, jūs nezaudēsiet kontroli pār tēriņiem un varēsiet laikus pārtraukt kredītkartes izmantošanu, ja jutīsiet, ka nespēsiet iekļauties atmaksas termiņos.

Ziniet savu iespēju robežas


Foto: Shutterstock

Ja jums ir bažas, ka iztērēsiet vairāk, nekā varat atļauties laicīgi atmaksāt, samaziniet kartes kredītlimitu, iesaka Linde-Vaļuka. Izvēlieties tādu summu, par kuru esat pārliecināti, ka varēsiet ik mēnesi veikt paredzēto atmaksu. Banka ir ieinteresēta, lai jūs spētu bez problēmām atmaksāt aizdevumu, tāpēc ir tikai adekvāti izvēlēties mazāku kredīta limitu, pat ja jums ir pieejamas arī lielākas aizņēmuma summas.

Izmantojiet kredītkarti neatliekamu pirkumu veikšanai


Foto: stock.xchng

Linde-Vaļuka stāsta, ka daudzi no tiem, kas iedzīvojušies parādos no neapdomīgas kredītkaršu izmantošanas, atzīst, ka šie parādi sakrājušies, teju nemanot.

Visbiežāk tieši mazie pirkumi – 10 līdz 30 eiro vērtībā – ir tie, kas laika gaitā sakrājas un izveido neparedzētu un nepatīkamu parāda kopsummu. Izmantojiet kredītkarti tikai neatliekamiem pirkumiem. Piemēram, ja jūs pārsteidz negaidīti izdevumi par medicīnas pakalpojumiem vai pirms algas dienas bērnam nepieciešamas skolas lietas. Protams, ja esat ceļojumā un gadās neparedzēti izdevumi, ir labi, ja makā ir rezerves nauda.

Papildiniet savu budžetu, izmantojot kredītkarti


Foto: Shutterstock

Ja tomēr esat pietiekami disciplinēts, jūs varat izmantot kredītkarti arī kā papildinājumu savam ikdienas budžetam. Šī stratēģija, kā uzsver eksperte, sevī ietver rūpīgi plānotus iepirkumus – sastādiet tēriņu sarakstu un izmantojiet kredītkarti, līdz esat sasnieguši paredzēto izmaksu griestus. Šādā veidā jūs iegūsiet atlaides un citas priekšrocības, ko piedāvā tikai kredītkarte – arī par tiem pirkumiem, kurus būtu veikuši jebkurā gadījumā. Dažādas tirdzniecības vietas piedāvā izdevīgus nosacījumus, iepērkoties tieši ar kredītkarti. Tiem sekojot līdzi, ir iespēja pat ietaupīt.

Izmantojiet priekšrocības, ko piedāvā kredītkarte


Foto: Shutterstock

Pat tad, ja pieejamās atlaides un citi bonusi nav primārā motivācija, kamdēļ esat izvēlējušies lietot kredītkarti, iegūtās priekšrocības atsevišķās situācijās var izrādīties ļoti noderīgas, apgalvo Linde-Vaļuka.

Piemēram, dažas kredītkartes piedāvā bezmaksas ceļojumu apdrošināšanu, pirkumu apdrošināšanu, nemaksāt procentus, ja atmaksā ar karti iztērēto bezprocentu periodā. Piemēram, pērkot telefonu, televizoru vai jebkuru citu lietu, pirkums ar kredītkarti tiek automātiski apdrošināts, bet, ja plānojat doties uz ārzemēm, ceļojuma apdrošināšana ir jau iekļauta kredītkartē, turklāt visai ģimenei, ar ko kopā ceļojat.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!