Foto: Reuters/Scanpix
Ieviešot tabakas izstrādājumu izvietošanas aizliegumu tirdzniecības vietās, pastāv risks budžeta ieņēmumiem nepieaugt, kā plānots, jo aizlieguma ieviešana radīs gan papildu izmaksas tirgotājiem, gan samazinās legālās tirdzniecības apmēru, liecina Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta sadarbībā ar Latvijas Tirgotāju asociāciju (LTA) veikts pētījums.

RTU pētnieki atgādina, ka sabiedrībā un lēmumpieņēmēju vidū atsākusies diskusija par iespēju aizliegt tabakas izstrādājumu izvietojumu tirdzniecības vietās, lai samazinātu smēķēšanas izplatību, mazinot tabakas izstrādājumu pieejamību īpaši jauniešu vidū.

Ierosinājumam nav veikts sociāli ekonomisks novērtējums, tajā skaitā, vai un kā tas mazinās smēķēšanas izplatību, norāda viens no pētījuma autoriem, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes docents Māris Jurušs. Turklāt, kā uzskata pētnieks, ierosinājums pārsniedz pārskatītās Eiropas Savienības (ES) Tabakas produktu direktīvas prasības.

Izmantojot daudzfaktoru regresijas analīzi, RTU veiktajā pētījumā aplēsts, ka ienākumi no akcīzes nodokļa var pakāpeniski samazināties, piemēram, 2020. gadā pat par 17 miljoniem eiro.

"Vienlaikus iespējams risks nelegālā tirgus pieaugumam līdz 28%, un tādēļ būtu nepieciešams vairāk līdzekļu novirzīt cīņai ar kontrabandu un nelegālo tirdzniecību. Savukārt pētījuma laikā veiktā tirgotāju aptauja liecina, ka tabakas produktu pārdošanas īpatsvars kopējā peļņā ir samērā neliels, bet izvietojuma aizliegums prasīs no tirgotājiem papildu investīcijas līdz 9%. Aptaujātie tirgotāji arī atzīmē, ka minētās normas ieviešana samazinās pircēju apkalpošanas ātrumu, jo pircējam, kas vēlēsies iegādāties tabakas izstrādājumus, būs jāiedod cenu lapa, pēc kuras pircējs izvēlēsies pirkumu. Īpaši tas var ietekmēt lielveikalu kasieru darbu un tādējādi palielināt rindas pie kasēm," minēts pētijuma aprakstā.

Pētnieki apgalvo, ka veikta arī starptautiski atzītu ekspertu pētījumu izpēte un apkopota informācija par valstīm, kur ieviests tabakas izstrādājumu produktu izvietojuma aizliegums. No izpētes secināms, ka šāds regulējums būtiski nesamazina smēķēšanas izplatību.

Pētījuma autori rosina, ka efektīgāk būtu pastiprināt jauniešu smēķēšanas novēršanas mehānismus, piemēram, pastiprināt ID karšu uzrādīšanas prasību, kā arī likt lielāku uzsvaru uz mērķtiecīgām sabiedrības informēšanas kampaņām, paaugstinot izpratni par jau esošajiem tabakas kontroles pasākumiem.

RTU iespējams apgūt starptautiski akreditētu studiju programmu "Muitas un nodokļu administrēšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!