Foto: LETA

SIA "Rīgas BioEnerģija" 50% kapitāla daļu iegādāšanās uzņēmumam AS "Rīgas siltums" izmaksās 4,75 miljonus eiro, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs, Rīgas domes deputāts Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) apgalvoja, ka kapitāla daļas tiks iegādātas par 11% lētāk nekā to reālo vērtību bija noteikuši neatkarīgie eksperti.

""Rīgas siltums" ir pilnībā izvērtējis gan "Rīgas BioEnerģijas" biznesu, gan tās ekonomisko darbību, un, tā kā mēs jau esam daļēji akcionāri, mēs zinām, kā norit uzņēmuma darbs. Mēs prasījām diviem sertificētiem vērtētājiem veikt savu vērtējumu par kapitāla daļu vērtību, un abi divi atzina, ka šī daļu pakete ir aptuveni pusmiljonu dārgāka nekā cena, par kuru mēs tās iegādāsimies," sacīja Stepaņenko.

Pēc ekspertu vērtējuma, aptuvenā kapitāla daļu vērtība ir 5,20 miljoni eiro.

Deputāts sacīja, ka Ekonomikas ministrijas (EM) pārmetumi par darījuma nepamatotību ir nevietā. Pēc viņa teiktā, EM vienmēr bijusi pret jebkuru iniciatīvu saistībā gan ar "Rīgas BioEnerģijas" dibināšanu, gan attīstību, gan realizētajiem un plānotajiem projektiem. "Lai ko mēs piedāvātu, mēs varam sagaidīt tikai negatīvu reakciju no EM puses, un iemesls tam ir vienkāršs - EM ir kapitāla daļu turētājs uzņēmumam "Latvenergo" un ir ieguldījusi miljonus tajā. Mēs, attīstot "Rīgas siltumu", konkurējam ar viņiem, un, tā kā EM ir 100% kapitāla daļu turētāja "Latvenergo" un tikai daļēja - "Rīgas siltumam", tad, izvērtējot divas intereses, viņi sveras par labu pirmajām," sprieda Stepaņenko.

"Rīgas siltuma" padomes priekšsēdētājs skaidroja, ka jūnijā uzņēmuma kapitāla daļas netika iegādātas divu iemeslu dēļ. "Mums bija būvprojekts ar lielām saistībām, un tā plāns tika iekavēts par 20 dienām. 28.novembrī mēs esam saņēmuši Rīgas pilsētas būvvaldes būvekspertu atzinumu par būves nodošu ekspluatācijā un projekts ir pabeigts un piedalās iepirkumos, un konkurē ar nozares vadošajiem uzņēmumiem," sacīja deputāts. Viņš norādīja, ka otrs iemesls pirkuma neveikšanai bija tas, ka pēc gāzes tirgus liberalizācijas bija grūti paredzēt gāzes cenu dinamiku.

Politiķis norādīja, ka pirkuma cenu noteica kapitāla daļu tirgotājs. Ja "Rīgas siltums" nebūtu izmantojis savas pirmpirkuma tiesības, uzņēmumam "Rīgas BioEnerģijas" būtu vēl viens īpašnieks, kas iesaistītos tā vadībā, jo potenciālie pircēji kapitāla daļu iegādei esot bijuši.

Savukārt uzņēmuma kapitāla daļu turētājs Andris Ameriks (GKR) norādīja, ka plašāku komentāru par darījumu sniegs pēc tam, kad būs detalitizēti iepazinies ar lēmumu.

"Šobrīd man nav pamata neuzticēties gan valdes, gan padomes pieņemtajiem lēmumiem, jo manā rīcībā esošā informācija liecina, ka lēmums ir pieņemts rūpīgi, un izvērtējot visus riskus," sacīja Ameriks.

Darījums varētu tikt noslēgts janvārī, pēc kā "Rīgas siltums" kļūs par vienīgo "Rīgas BioEnerģija" kapitāla daļu turētāju.

Kā ziņots, neraugoties uz EM iebildumiem, AS "Rīgas siltums" valde pieņēmusi lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības 50% SIA "Rīgas BioEnerģija" kapitāla daļu iegādei, informēja "Rīgas siltums".

Pirkuma summa iepriekš netika atklāta. "Rīgas BioEnerģija" 50% daļu nominālvērtība atbilstoši "Firmas.lv" datiem ir 3,899 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!