Foto: F64

Nākamā gada valsts budžeta prioritātes ir veselības aprūpe, valsts iekšējā un ārējā drošība, kā arī atbalsts demogrāfijas pasākumiem. No viena nodokļos samaksātā eiro 10 centi tiek paredzēti veselības nozarei, informē Finanšu ministrija.

Finanšu ministrija izveidojusi infografiku par to, kur nonāk katrs cents no viena nodokļos samaksātā eiro.

Piemēram, izglītībai, zinātnei, sportam un kultūrai no viena nodokļos samaksātā eiro tiek novirzīti 8,8 centi. Budžeta prioritātēm - sabiedriskajai kārtībai un drošībai tiek novirzīti - 5,5 centi, kas kopumā nozarei ir 6,4% jeb 574,8 miljoni eiro, bet valsts aizsardzībai – 5,7 centi, kopumā nozarei veidojot 6,4% jeb 571,2 miljonus eiro budžeta līdzekļu.

Veselībai 2018. gadā tiek novirzīts 11,1%, kas kopā ar veselību saistīto izglītību ir 1,018 miljards eiro.

No viena nodokļos samaksātā eiro lielākā daļa jeb 37,2 centi tiek piešķirti iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai jeb tādiem izdevumiem kā iedzīvotāju slimības, invaliditātes, vecuma, ģimenes un bezdarbnieku pabalsti.

Tāpat no viena nodokļos samaksātā eiro 17,2 centi tiek piešķirti dotācijām pašvaldībām un nodokļiem pašvaldībām, ekonomiskajai sadarbībai, tai skaitā satiksmei un lauksaimniecībai – 5,8 centi un valsts parāda apkalpošanai un iemaksām budžetā tiek novirzīti 5,3 centi no katra nodokļos samaksātā eiro. 0,5 centi tiek vides aizsardzībai un 1,1 cents – Prezidenta kancelejai, Saeimai, Ministru kabinetam un ministrijām, savukārt 2,9 centi paredzēti pārējiem izdevumiem.

2018. gada valsts budžeta ieņēmumi ir 8,75 miljardi eiro, savukārt izdevumi ir 8,95 miljardi eiro.

Salīdzinot ar 2017. gada budžetu, nākamgad plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 725 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi paredzēti par 625 miljoniem eiro lielāki nekā 2017. gada valsts budžeta likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!