Foto: LETA
Pēc nepilniem astoņiem gadiem varētu tikt noslēgts 2010.gada aprīlī sāktais čarterlidojumu aviokompānijas SIA "VIP Avia" maksātnespējas process.

Kā liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā, decembra sākumā tikusi sasaukta noslēguma kreditoru sapulce, ko paredzēts turpināt 2018.gada 5.janvārī.

2010.gada aprīlī Rīgas rajona tiesa izbeidza 2009.gadā sākto "VIP Avia" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa lietu un pasludināja kompāniju par maksātnespējīgu. Par administratoru sākotnēji tika iecelta Ilze Gulbe, bet šā gada vasarā viņa no pienākumiem tika atcelta un par "VIP Avia" administratoru iecelts Valdis Freimanis.

Maksātnespējas pasludināšanas brīdī "VIP Avia" jau vairāk nekā desmit gadus bija veikusi biznesa klases lidojumus un bija oficiālais Latvijas Valsts prezidenta pārvadātājs. "VIP Avia" flotē bija trīs "Hawker" un viena "Challenger" tipa lidmašīna.

Kā liecina Freimaņa paziņojums par "VIP Avia" pārtrauktās 7.decembra noslēguma kreditoru sapulces turpinājuma sasaukšanu un sapulces darba kārtību, "VIP Avia" kreditoru prasījumus ir pieteikuši un administrators atzinis 11 nenodrošināto kreditoru prasījumus par kopējo summu 21,59 miljoni eiro, no tiem galvenie prasījumi ir par 19,33 miljoniem eiro un blakus prasījumi par 2,26 miljoniem eiro, kā arī vienu nodrošinātā kreditora prasījumu par kopējo galvenā prasījuma summu 9,36 miljoni eiro.

Janvāra sākumā kreditoru sapulcē paredzēts iepazīties ar administratora darbības pārskatu, noteikt administratora pieaicināto speciālistu atlīdzību un administratora atlīdzību un nodrošinājumu, kā arī apstiprināt maksātnespējas procesa izmaksas, parādnieka bilanci un noteikt parādu segšanas kārtību. Tāpat sapulcē paredzēts apstiprināt maksātnespējas procesa stāvokļa risinājuma izpildi un noteikt iespējamā maksātnespējas procesa beigu termiņu.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem, 2000.gada 16.novembrī reģistrētās "VIP Avia" pamatkapitāls ir 9 599 200 eiro. Šā gada novembrī tās saistības pret valsti bija 507 082 eiro. Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu parādnieku sarakstā kompānija bija no 2017.gada maija, kad tā saistības pret valsti bija 486 978 eiro.

2015.gadā, kas ir pēdējais gads, par kuru uzņēmums iesniedzis pārskatu, "VIP Avia" apgrozīja 947 398 eiro. Gadu uzņēmums noslēdza ar 1,18 miljonu eiro zaudējumiem.

"VIP Avia" pilnībā pieder Kiprā reģistrētajai "Broda Agro Trade (Cyprus) Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!