Foto: AFP/Scanpix
Austrijas zemo cenu aviokompānija "Niki" trešdien paziņoja, ka no ceturtdienas pārtrauc veikt reisus, pēc Vācijas nacionālās lidsabiedrības "Lufthansa" atteikšanās no plāniem iegādāties šo kompāniju Eiropas Komisijas (EK) iebildumu dēļ.

"Lufthansa" bija plānojusi pārņemt maksātnespējīgo Vācijas otro lielāko aviosabiedrību "Air Berlin" kopā ar tās Austrijas struktūrvienību "Niki", bet atteicās no "Niki" pārņemšanas, nespējot pārliecināt EK, ka šāda pārņemšana neietekmēs konkurenci Eiropas aviācijas tirgū.

""Lufthansa" ir informējusi "Air Berlin" un tās maksātnespējas administratorus, ka īstenos plānoto darījumu bez "Niki" iegādes," trešdien norādīja ""Lufthansa".

"Niki" pēc tam paziņoja, ka ir iesniegusi pieteikumu maksātnespējas tiesvedības uzsākšanai.

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir dziļi nobažījusies par ietekmi uz konkurenci, ko varētu radīt "Lufthansa" iecere pārņemt "Air Berlin" maršrutus.

"Lufthansa" plānoja samaksāt 210 miljonus eiro, lai no "Air Berlin" iegādātos 81 lidmašīnu, pacelšanās un nolaišanās laika nišas, kā arī Austrijas struktūrvienību "Niki".

"Lufthansa" bija piedāvājusi EK atteikties no vairākām pacelšanās un nolaišanās laika nišām, taču komisija šādu rīcību uzskatīja par nepietiekošu un skaidri norādīja, ka tā nevar atļaut īstenot pārņemšanas darījumu un "Niki" iekļaušanu "Lufthansa" zemo cenu grupā "Eurowings".

"Air Berlin" augusta sākumā tiesā iesniedza maksātnespējas pieteikumu, jo tās lielākais akcionārs - Abū Dabī bāzētā lidsabiedrība "Etihad Airways" - vairs nenodrošināja finansiālu atbalstu. Ņemot vērā maksātnespējas noteikumus, "Air Berlin" oktobrī pārtrauca visus reisus, bet "Niki" nebija pakļauta šiem noteikumiem un turpināja reisu veikšanu.

"Niki", kas veica reisus uz brīvdienu kūrortiem Dienvideiropā un Ziemeļāfrikā no Austrijas un Vācijas pilsētām, trešdien savā vietnē paziņoja, ka tās reisi "tiks pārtraukti no 14.decembra".

"Niki" informēja, ka vairākas aviokompānijas "pašlaik meklē risinājumus, lai par nelielu nodevu nogādātu pasažierus no ārzemju galamērķiem atpakaļ uz Vāciju, Austriju un Šveici".

Kompānija arī aicināja klientus, kas rezervējuši reisu ar tūrisma firmu starpniecību, sazināties tieši ar šīm tūrisma firmām.

Austrijas valdība paziņoja, ka ir gatava nepieciešamības gadījumā nogādāt atpakaļ "Niki" pasažierus, kas iestrēguši ārvalstīs.

EK trešdien paziņoja, ka "Lufthansa" rīcība ir "nožēlojama" un ka pilnīga atteikšanās no "Niki" iegādes "nebija vienīgais iespējamais iznākums".

EK gan piebilda, ka "Lufthansa" iecerētie "Air Berlin" pārņemšanas plāni bija radījuši "skaidrus riskus Austrijas, Vācijas un Šveices patērētājiem un efektīvai konkurencei".

Vācijas valdība paziņoja, ka tā "ļoti ... nožēlo" EK lēmumu par "Niki".

"Šobrīd nav pieejami alternatīvi "Niki" pircēji, neraugoties uz visām maksātnespējas menedžeru pūlēm ... sekas būs maksātnespēja un reisu neveikšana," piebilda Vācijas valdība.

"Lufthansa" ir paziņojusi, ka tagad pārtrauks finansēt "Niki", kuras darbību tā kopš augusta bija nodrošinājusi ar apmēram 10 miljoniem eiro nedēļā, vēstīja ziņu aģentūra "Bloomberg News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!