Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien, 13. decembrī, tomēr nepiemēroja veto Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumam atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.

Ņemot vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, deputāti trešdien balsoja par EK piedāvājumu ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus. Lai gan vairāki EP deputāti iepriekš aktīvi vērsa uzmanību, ka priekšlikumu nedrīkst atbalstīt, plenārsesijā EK iecere tomēr guva virsroku.

Iepriekš EP Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) deputāti aicināja neatļaut šo fosfātu pievienošanu kebabu gaļai, pirms nav saņemts Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinums. Šo atzinumu varētu publiskot 2018. gada nogalē.

Lai ENVI komitejas priekšlikumu atbalstītu un noraidītu EK ieceri, EP vajadzēja nobalsot ar absolūto balsu vairākumu, kas ir 376 balsis. Šo balsu apjomu neizdevās sasniegt, jo par veto nobalsoja 373 deputāti. 272 balsoja "par", bet 30 atturējās.

Pašlaik ES noteikumi fosfātu pievienošanu gaļai atļauj tikai atsevišķos gadījumos, kas uzskaitīti noteikumos. Iekļaušana noteikumos iespējama tikai tad, ja pastāv tehnoloģiska nepieciešamība, netiek radīti riski veselībai un patērētāji netiek maldināti.

Saskaņā ar EK priekšlikumu noteikumos tiks iekļauti arī "vertikāli saldētas gaļas iesmi".

Ziņots, ka, neskatoties uz ārzemju un pašmāju mediju sacelto trauksmi par to, ka ES gatavojas aizliegt kebabus, šāda iecere neatbilda patiesībai.

Iepriekš ASV "Business Insider", Krievijas "Russia Today", Vācijas "Bild", kā arī britu "The Guardian" savos ziņu virsrakstos izcēla, ka Eiropa grasās aizliegt kebabu tirdzniecību. Šīs ziņas ar līdzīgiem virsrakstiem aktīvi pārpublicēja arī virkne citu mazāku mediju, tostarp Latvijā, taču, kā portālam "Delfi" apstiprināja EP, šī informācija nav patiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!