Foto: DELFI

Otrdien, 12. Decembrī, Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja rezolūciju par cilvēktiesību stiprināšanu ES ietvaros, kurā tostarp ierosināts 9. maiju padarīt par oficiālu svētku dienu visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

Rezolūcija "2017. gada ziņojums par ES pilsonību: pilsoņu tiesību stiprināšana demokrātisku pārmaiņu Savienībā", galvenokārt vērš uzmanību cilvēktiesību jautājumiem, tāpat aplūkojot plašu diskriminācijas un dzimumu līdztiesības jautājumu loku.

Tostarp rezolūcijas 36. punkts ierosina noteikt 9. maiju par Eiropas oficiālo svētku dienu, "lai stiprinātu Eiropas iedzīvotāju apziņu par piederību Eiropas valstu saimei".

Rezolūcija tālāk tiks nosūtīta izskatīšanai Eiropas Komisijai, ES Padomei, kā arī Eiropas ombudam un dalībvalstu valdībām un parlamentiem.

Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9. maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā tiek atzīmēta nu jau vēsturē iegājušās Šūmana deklarācijas gadadiena. Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans 1950. gadā Parīzē teica runu, kurā ierosināja Eiropā ieviest jaunu politiskās sadarbības veidu, kas padarītu karu starp Eiropas valstīm neiedomājamu.

Vienīgā valsts, kas 9. maiju pasludinājusi par oficiālu brīvdienu Eiropas dienas dēļ, ir valsts, kas nemaz nav ES dalībvalsts - Kosova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!