Foto: AP/Scanpix/LETA
Lai gan iepriekš Eiropas Parlamentā (EP) balsojumam par fosfātu piedevām saldētā kebabu gaļā vajadzēja būt vien tehniskam bez kādām papildu diskusijām plenārsesijas laikā, Eiropas tautas partijas politiskā grupa (ETP) panākusi iespēju, lai par šo jautājumu noritētu arī publiskas politiķu debates.

Ziņots, ka, neskatoties uz ārzemju un pašmāju mediju sacelto trauksmi par to, ka Eiropas Savienība (ES) gatavojas aizliegt kebabus, šāda iecere neatbilst patiesībai.

Iepriekš ASV "Business Insider", Krievijas "Russia Today", Vācijas "Bild", kā arī britu "The Guardian" savos ziņu virsrakstos izcēla, ka Eiropa grasās aizliegt kebabu tirdzniecību. Šīs ziņas ar līdzīgiem virsrakstiem aktīvi pārpublicēja arī virkne citu mazāku mediju, tostarp Latvijā, taču, kā portālam "Delfi" apstiprināja EP, šī informācija nav patiesa.

Debates un balsojums paredzēts, ņemot vērā deputātu bažas par fosfātu ietekmi uz veselību. Deputāti otrdien diskutēs un trešdien balsos par Eiropas Komisijas (EK) piedāvājumu ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus.

Iepriekš Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) deputāti aicinājuši neatļaut šo fosfātu pievienošanu kebabu gaļai, pirms nav saņemts Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinums. Ja EP ar absolūtu balsu vairākumu – vismaz 376 balsis – atbalstīs komitejas priekšlikumu, EK priekšlikums tiks bloķēts.

ES noteikumi fosfātu pievienošanu gaļai atļauj tikai atsevišķos gadījumos, kas uzskaitīti noteikumos. Iekļaušana noteikumos iespējama tikai tad, ja pastāv tehnoloģiska nepieciešamība, netiek radīti riski veselībai un patērētāji netiek maldināti. Saskaņā ar EK priekšlikumu noteikumos tiktu iekļauti arī "vertikāli saldētas gaļas iesmi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!