Foto: LETA

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa padomdevējs enerģētikas jautājumos - Edgars Vīgants, kurš ir firmas "Balteneko" īpašnieks, ierauts obligātā iepirkuma komponentes (OIK) skandālā, jo viņa uzņēmums Ādažos pieteicies uzbūvēt spēkstaciju, taču piecos gados to nav izdarījis, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Ekonomikas ministrijā un "Sadales tīklā" joprojām nav pabeigtas pārbaudes par to, kā desmitiem uzņēmumu izdevās saglabāt iespēju pārdot elektrību par paaugstinātu cenu, neuzbūvējot solītās koģenerācijas stacijas.

NP norāda, ka iestādes pārbauda arī atļauju Ādažos, kur firma "Balteneko" 2012. gadā ir pieteikusies uzbūvēt spēkstaciju, taču piecos gados to nav izdarījusi. Kad atļaujas termiņš tuvojies beigām, firma ar pārvietojamu iekārtu izgājusi elektrības ražošanas testu. Sabiedrība "Balteneko" pieder Edgaram Vīgantam. Papildus elektrības un siltuma ražošanas biznesam viņš darbojas Valsts prezidenta enerģētikas drošības komisijā, kas spriež, kā nākotnē atbalstīt atjaunojamās enerģijas ražotājus.

2012. gada oktobrī Ekonomikas ministrija izsniedza firmai "Balteneko" atļauju piecu gadu laikā uzbūvēt koģenerācijas spēkstaciju ar 1,2 megavatu jaudu. Piecus gadus nekas nenotika, atzīmē raidījums. Tiesa, 2017. gada vidū, kad tuvojās atļaujas termiņa beigas, uzņēmums Ekonomikas ministrijai lūdza samazināt pieslēdzamo jaudu simtkārtīgi. NP informē, ka ministrija neiebilda.

Blakus gāzes katlu mājai Ādažos, Gaujas ielā, "Sadales tīkli" ir fiksējuši nelielu elektrības ražošanu. Te būtu jābūt koģenerācijas stacijai, taču, kā jau daudzkārt tas ir gadījies, ražošana ir bijusi, bet pašas stacijas nav, vēsta raidījums.

Vasarā "Balteneko" uzstādījusi pārvietojamu ģeneratoru. "Sadales tīkla" un "Augstsprieguma tīkla" eksperti iekārtu testēja septembrī un fiksēja strāvas ražošanu un nodošanu tīklā. Tas ļāva saglabāt atļauju, lai gan solītā stacija nav uzbūvēta.

Uzņēmums "Balteneko" Ādažos ir labi zināms. Tam ir līgumi ar Ādažu namsaimnieku par siltuma piegādi iedzīvotājiem. Taču par koģenerācijas stacijas būvniecību domes vadība neesot informēta.

"Balteneko" jau 2014. gadā pieteikusi būvniecības ieceri par katlu mājas rekonstrukciju. Izsniegta būvatļauja, bet darbi nav uzsākti līdz tās termiņa beigām 2015. gadā. Otrreiz būvatļauja Gaujas ielas ēkas pārbūvei lūgta šovasar, 14. jūlijā. "Balteneko" nav gaidījusi izlemšanu un iesniegumu 6. novembrī atsaukusi.

Firma "Balteneko" apkures sistēmu biznesā darbojas no 2003. gada. Tā ir būvējusi apkures sistēmas Ādažos, Lielvārdē, Ludzā un citviet. Tā pārziņā ir piecas pašvaldību katlu mājas, kur ražo gan siltumu, gan elektrību. Firmas kontrolpakete pastarpināti pieder Edgaram Vīgantam. Viņš ir inženierzinātņu doktors un pasniedzējs RTU, Latvijas atjaunojamās enerģijas federācijas valdes loceklis.

Federācija kopš OIK skandāla sākuma vairākkārt izplatījusi paziņojumus, kuros uzver, ka komersantu centieni apšaubāmā veidā pagarināt iespēju būvēt koģenerācijas stacijas ir maznozīmīgi, ziņo NP. Federācija to uzskata par vēršanos pret atjaunojamo energoresursu nozari kopumā.

NP Vīgants saka, ka uz testa laiku koģenerācijas stacijas vietā uzstādot iekārtu ar simtkārt mazāku jaudu, izmantojis esošos spēles noteikumus.

"Es domāju, ka es absolūti neko nelikumīgu neesmu izdarījis. Tā likumdošanas telpa, nav skaidri pateikts, ka tā nedrīkst darīt un tas pēc loģikas, kā jau es teicu, tas nav loģiski, ka obligāti ir jāsāk strādāt ar pilnu jaudu," norāda SIA "Balteneko" valdes priekšsēdētājs Vīgants.

Kā ziņo raidījums, testa iziešana un atļaujas saglabāšana ar pārvietojamu ģeneratoru netraucē Vīgantam darboties Vējoņa paspārnē izveidotajā Enerģētikas drošības komisijā. Viņš tajā ir no izveidošanas brīža 2016. gada pavasarī. Komisija spriež arī par atjaunojamās enerģijas ražošanas atbalstīšanu pēc 2020. gada. Novembra beigās publicētajā ziņojumā atzīts, ka līdzšinējā politika un regulējums ir kompromitējusi enerģētiku un biznesa vidi.

Komisijas vadītājs, enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš, tikai no NP uzzināja, ka viņa kolēģis izmantojis paša kritizētās sistēmas priekšrocības.

"Jūs mani bišķiņ pārsteidzāt, es pat nezināju, ka Vīgantam ir bijis uzņēmums. Vai patiešām tas atbilst patiesībai? Atklāti sakot, mēs neinteresējamies par personām. Reputācija laba, es domāju, ka nevienam šaubas nekādas nevarēja būt," pauda Ozoliņš.

Arī prezidents Vējonis nebija informēts, ka viņa padomdevēja Edgara Vīganta uzņēmums ir iesaistīts OIK skandālā, atzīmē NP.

"Mani neviens enerģētiskās drošības padomes loceklis nav informējis par kaut kādām savām darbībām," pauda Vējonis, kurš atzīmēja, ka nekad kā prezidents nepieļaus nekādu likumdošanas priekšlikumu virzību uz priekšu, kas būtu pretrunā ar sabiedrības interesēm.

"Ja kaut kādos procesos izmantotas kaut kādas nelegālas rīcības, protams, lai noskaidro konkrētā izmeklēšana un, ja kaut kas ir pretlikumīgi veikts, protams, jebkuram cilvēkam, ja viņš ir veicis pretlikumīgas rīcības vai veicinājis pretlikumīgas rīcības, nu, protams, nav vietas komisijā," uzsvēra prezidents.

Raidījumam gan Ekonomikas ministrijā, gan "Sadales tīklā" apstiprināja, ka pārbauda arī Vīganta uzņēmumam "Balteneko" izsniegto atļauju būvēt koģenerācijas staciju Ādažos, kur pat bez būvatļaujas saņemšanas ir fiksēta elektrības ražošana. Ekonomikas ministrija NP sola, ka pārbaudes rezultāti būs pēc jaunā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!