Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirms pirmdien, 11. decembrī, gaidāmās Eiropas Savienības (ES) Zivsaimniecības padomes sanāksmes, kur Latvijas pozīciju aizstāvēs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), Pasaules Dabas Fonds publiskā paziņojumā atgādina par "kritisko situāciju, kādā šobrīd atrodas Eiropas zutis".

Pēdējo 30 gadu laikā, kā uzsver organizācija, zušu populācija ir samazinājusies par 95 %, taču neskatoties uz šiem dramatiskajiem rādītājiem, joprojām notiekot zušu nozveja.

Eiropas vides NVO, tostarp Pasaules Dabas Fonds un Latvijas makšķernieku asociācija, ir nosūtījuši visiem Zivsaimniecības padomes locekļiem vēstuli, prasot pieņemt izšķirīgus lēmumus vienas no Eiropas senākās zivs aizsardzībai.

EK ir rosinājusi aizliegt zušu zveju Baltijas jūrā, taču, kā uzskata organizācijas, tā būtu jāaizliedz visos ES ūdeņos, tostarp arī saldūdeņos, kas tiek izmantoti zušu zvejai arī Latvijā.

"Tāpat ir nepieciešams nodrošināt migrācijas ceļu nepārtrauktību upēs, kur vēsturiski dzīvojuši zuši – zušu migrācijai traucē hidroelektrostaciju dambji ar nepiemērotiem zivju ceļiem vai pilnībā bez tiem," paziņojumā skaidro Pasaules Dabas Fonds.

NVO arī norāda, ka stikla zušu jeb jauno zušu ieguve ielaišanai ūdenstilpnēs ES dalībvalstīs pieļaujama tikai zušu aizsardzības nolūkos, nevis zvejas loma nodrošināšanai – šobrīd, kā piebilst organizācija, stikla zuši tiek nozvejoti pie Eiropas krastiem, lai tos ielaistu saldūdeņos visā Eiropas Savienībā.

Eiropas vides NVO arī lūdz Zivsaimniecības padomes locekļus skaidrot, kādus tālākus pasākumus par nozari atbildīgie ministri paredz papildus ES mēroga jūras zvejniecības aizliegumam un kādi pasākumi tiks piemēroti katrā no dalībvalstīm, lai Eiropas zuti saglabātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!