Foto: LETA
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai pilnveidotu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un stingrāk uzraudzītu sadzīves atkritumu pārvadājumus Latvijā.

Stingrākas atkritumu apsaimniekošanas prasības uzņēmējiem tiks piemērotas no 2018.gada vidus, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Likuma grozījumi ļaujot uzlabot kontroles iespējas pār nebīstamo atkritumu pārrobežu plūsmām, pieprasot par šādiem pārvadājumiem iepriekš informēt Valsts vides dienestu (VVD). Tātad dienests varēs veikt pārbaudes atkritumu vešanas brīdī. Tāpat tas uzlabošot kopējo pārskatāmību atkritumu pārvadājumos un pārstrādē, novēršot situācijas, kad komersanti neuzrāda patiesos atkritumu apjomus.

Tāpat likumā noteikts, ka visiem atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem būs jānodrošina finanšu garantija, ko izsniedz banka vai apdrošināšanas sabiedrība. Tā būs obligāta prasība, lai saņemtu VVD atļauju darbībām ar atkritumiem.

Nepieciešamo garantiju apmēra aprēķinā tiks ņemts vērā atkritumu veids, ar kādiem tiek veiktas darbības, kā arī atkritumu apjomi. Savukārt detalizētu principu finanšu garantiju aprēķināšanai noteiks Ministru kabinets.

Līdz ar to, gadījumos, kad komersants nebūs izpildījis normatīvo aktu un vides institūciju noteiktās prasības, lai novērstu kaitējumu videi, valsts varēs izmantot finanšu garantiju, nevis valsts budžeta līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!