Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Nepilnus trīs mēnešus pēc Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda-Junkera priekšlikuma izveidot Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amatu EK šo nodomu apstiprinājusi un precizējusi, nosakot, ka šis amats varētu tikt izveidots jau nākamā EK sasaukuma laikā.

Tradicionālajā uzrunā par stāvokli Eiropas Savienībā (ES), 13. septembrī, Junkers sacīja, ka esot nepieciešams jauns "Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs", kurš koordinētu visus savienības finanšu instrumentus. "Tas nenozīmētu jaunu komisiju," viņš precizēja, norādīdams, ka šo darbu varētu uzņemties kāds no komisāriem.

6. decembrī, prezentējot ceļvedi ekonomiskās un monetārās savienības padziļināšanai, EK paskaidro, ka cilvēks, kurš šos amatu pienākumus uzņemtos, varētu vienlaikus būt arī EK priekšsēdētāja vietnieks un Eirogrupas priekšsēdētājs, kā tas ir iespējams saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem ES līgumiem.

Jau ziņots, ka šonedēļ uz Eirogrupas prezidenta amatu kandidēja arī Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, taču viņa netika ievēlēta. Šo amatu no jaunā gada ieņems Portugāles finanšu ministrs.

"Apvienojot pašreizējos pienākumus un pieejamo zinātību, ar šo jauno amatu tiktu uzlabota ES un eirozonas ekonomikas politikas veidošanas saskaņotība, efektivitāte, pārredzamība un demokrātiskā atbildība, pilnībā ievērojot valstu kompetenci," minēts EK preses paziņojumā.

EK uzskata, ka, ja līdz 2019. gada vidum tiktu panākta precīzāka un kopēja vienošanās par minētā ministra lomu, šo amatu varētu ieviest saistībā ar nākamās EK veidošanu. Tad, kā iecerējusi EK, arī Eirogrupa varētu lemt par šā ministra ievēlēšanu sava priekšsēdētāja amatā uz diviem pilnvaru termiņiem pēc kārtas, lai saskaņotu abus mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!