Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis jau izsludinājis dažus ar nākamā gada valsts budžetu saistītus likumus.

Kā liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", ir izsludināti vairāki likumi no tā dēvētās budžeta paketes - Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likums, grozījumi Tūrisma likumā, Valsts probācijas dienesta likumā, kā arī likumā Par grāmatvedību.

Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likumā turpmāk noteiks kārtību, kādā Latvijas valsts finansiāli atbalsta sakrālā mantojuma saglabāšanu un izpēti. Savukārt grozījumi Tūrisma likumā nosaka, ka Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru (TATO) datubāzes uzraudzību no Ekonomikas ministrijas pārņems Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Lemjot par grozījumiem Valsts probācijas dienesta likumā, deputāti vienojušies tomēr neatlikt ieceri par sociālās rehabilitācijas līdzfinansēšanu probācijas klientiem.

Kopumā Saeima, lemjot par budžetu, 22. novembrī un 23.novembrī pieņēma 30 likumus - valsts budžetu, vidēja termiņa budžeta ietvara likumu, grozījumus 26 likumos un vēl divus jaunus likumus.

Nākamā gada valsts budžeta likumā ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā. Nākamā gada budžetā lielākais līdzekļu pieaugums ir paredzēts veselības aprūpei, savukārt aizsardzības jomas budžets sasniegs NATO prasītos 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Nākamgad budžeta ieņēmumi plānoti par aptuveni 725 miljoniem eiro lielāki nekā pērn, bet izdevumi par aptuveni 624,8 miljoniem eiro lielāki.

Lielākais finansējuma pieaugums nākamgad paredzēts jomām, kas noteiktas kā prioritātes - veselības aprūpei, demogrāfijas sekmēšanai, iekšējās un ārējās drošības veicināšanai, kā arī autoceļu sakārtošanai.

Maksimālais valsts parāds 2018. gada beigās plānots 10,25 miljardu eiro apmērā, turklāt finanšu ministrs nākamgad varēs valsts vārdā sniegt galvojumus 35 956 620 eiro apmērā. Tāpat finanšu ministrs varēs dzēst valsts aizdevumus 40 897 907 eiro apmērā likvidētajiem uzņēmumiem vai komercsabiedrībām.

IKP prognoze 2018. gadam noteikta 28,359 miljardu eiro apmērā. Nākamgad pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts būs 1% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!