Foto: LETA
Valsts kontrole sola pārbaudīt kā sadalīts valsts atvēlētais atbalsts par plūdos bojāgājušajām platībām lauksaimniecībā. Ar savu izvērtējumu Valsts kontrole plāno nākt klājā nākamgad, pirmdien, 27. novembrī, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

"Noteikti mēs izvērtēsim arī iestāžu atbildību – kuras kompetencē ir šie jautājumi. Tā var būt vai nu finanšu revīzija, kurā raugāmies konkrēti, kura Zemkopības ministrijas institūcijas atbildībā ir bijuši šie jautājumi. Vai mēs runājam plašāk par plūdu katastrofas situāciju. Mūsu interesē arī, vai ir pietiekami daudz darīts, lai šādas sekas nebūtu – piemēram, vai pietiekoša bijusi rūpēšanās par savām meliorācijas sistēmām, utt," iepriekš 27. novembrī Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena" teica Valsts kontroles padomes locekle Ilze Grīnhofa.

Atgādinām, ka LTV raidījums "de facto" 26. novembrī ziņoja, ka negaidīti dāsnais, kopumā gandrīz 15 miljoni eiro, atbalsts par šā gada vasarā piedzīvotajiem plūdiem Latgalē, daudziem zemniekiem aizgājis gar degunu, neskaidro kompensācijas piešķiršanas kritēriju dēļ. Pat atbalsta devēji neslēpj, ka vietām izveidojusies situācija, ka kompensāciju naudu saņēmuši arī tādi lauksaimnieki, kuriem atbalsts nemaz nepienācās. Kļūdas atbalsta organizēšanās tika attaisnotas ar krīzi situāciju un iespējamos krāpniekus meklēt nedomā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) raidījumam "de facto" uzsvēris: "Mēs vairs neko nedarīsim." Ja arī krāpšanas gadījumi bijuši, tad tie esot uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi.

Tikmēr Valsts kontrole norāda, ka šie jautājumi būs iestādes redzeslokā un tiks lemts, kādā veidā varētu pārbaudīt šo līdzekļu izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!