Foto: LETA
Igaunijas valdība ceturtdienas sēdē nolēmusi, ka akcīzes nodokļa palielinājums alkoholam nākamgad būs divreiz mazāks, nekā sākotnēji iecerēts.

Kā vēsta Igaunijas televīzijas programma "Aktuālā kamera", valdība ceturtdien sanāca uz sēdi, lai izvērtētu iespēju vispār atteikties no nākamā gada februārī paredzētās alkohola akcīzes nodokļa paaugstināšanas, un uzklausīja ekspertu atzinumus par nodokļu ieņēmumu dinamiku un pieaugošās pārrobežu tirdzniecības ietekmi.

Ņemot vērā, ka nākamā gada budžets jau izskatīts otrajā lasījumā, pilnībā atteikties no šā nodokļa palielināšanas nebija iespējams, tādēļ tika nolemts to paaugstināt divreiz mazāk par plānoto.

Konkrēti, nolemts, ka akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem tiks paaugstināts par 5% plānoto 10% vietā, bet alum un sidram šā nodokļa pieaugums būs 9% iepriekš paredzēto 18% vietā.

Akcīzes nodokli vīniem tika nolemts paaugstināt par sākumā plānotajiem 20%, jo šī dzērienu kategorija pārrobežu tirdzniecību neietekmē.

Kā norādījis Igaunijas finanšu ministrs Tomass Teniste, samazinot plānoto alkohola akcīzes nodokļa pieaugumu uz pusi, radīsies nodokļu plaisa 10 miljonu eiro apmērā, bet to domāts segt no valsts uzņēmumu dividendēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!