Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) trešdien publiskojusi ekonomiskās un sociālās politikas prioritātes, kā arī izteikusi rekomendācijas eirozonas valstīm attiecībā uz to budžetu plāniem. Citu starpā Latvijas valsts budžeta projekts 2018. gadam atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem, portālam "Delfi" norāda EK Priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Tā dēvētais 2018. gada Eiropas semestris jeb laika posms, kurā EK koordinē ekonomisko, fiskālo un sociālo politiku, sākas robustas ekonomiskās aktivitātes laikā, kas nodrošinājusi rekordaugstu nodarbinātību un attiecīgi arī zemu bezdarba līmeni, kas tuvojas pirmskrīzes situācijai eirozonā un visā Eiropas Savienībā (ES), norāda EK pārstāvji. Tā kā visas dalībvalstis ietekmē straujo izaugsmi, EK aicina panākt visu dalībvalstu ekonomiskās izaugsmes ilgtspēju ar atbildīgu fiskālo politiku, un strukturālajām reformām, lai veicinātu investīcijas un reālo algu pieaugumu vietējā pieprasījuma nodrošināšanai.

EK ieteikumi izstrādāti ņemot vērā tās rudenī publicēto rudens ekonomikas prognozi, kurā analizēja ES, eirozonas un katras dalībvalsts ekonomisko un sociālo situāciju.

"Atbilstoši Eiropas Komisijas vērtējumam, Latvijas valsts budžeta projekts 2018. gadam atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem. Pozitīvi vērtējams, ka valdība ir veikusi koriģējošos pasākumus, lai mazinātu nodokļu reformas negatīvo fiskālo ietekmi, saglabājot budžeta deficītu ap 1% no iekšzemes kopprodukta," norāda Dombrovskis. Viņš skaidro, ka gan šogad, gan nākošgad Latvijā tiek prognozēta samērā strauja ekonomikas izaugsme, attiecīgi, 4,2% un 3,5% apmērā, tāpēc ir svarīgi turpmākajos gados samazināt budžeta deficītu.

"Šodien Eiropas Komisija noteica arī ekonomiskās politikas prioritātes nākamajam gadam – investīciju veicināšana, strukturālas reformas konkurētspējas nostiprināšanai un atbildīga fiskālā politika. Īstenojot ekonomisko politiku, ir svarīgi nodrošināt sociālo taisnīgumu un iekļaujošu izaugsmi. Minētās politikas prioritātes pilnā mērā ir aktuālas arī Latvijai," stāsta EK Priekšsēdētāja vietnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!