Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules vadošais kopbraukšanas uzņēmums "Uber" 2016. gadā piedzīvojis vērienīgu hakeru uzbrukumu, kas ietekmējis 57 miljonus klientu un kompānijas automašīnu šoferu, vēsta "Bloomberg".

Kompānija par uzbrukumu nav ziņojusi varas iestādēm un ļaundariem samaksājusi 100 tūkstošus ASV dolāru, lai tie nozagtos datus iznīcinātu un klusētu par notikušo, liecina "Bloomberg" rīcībā esoša informācija.

Hakeri savā īpašumā bija ieguvuši aptuveni 600 tūkstošu šoferu mašīnu reģistrācijas numurus, kā arī klientu vārdus, e-pasta adreses un mobilo tālruņu numurus.

"Nekam no tā nevajadzēja notikt. Es nemēģināšu attaisnoties," atzīstot hakeru uzbrukumu, publiskā paziņojumā sacīja Daru Kosrovšahi, kurš tikai šī gada augustā pārņēma kompānijas vadības grožus no skandālu nomocītā Trevisa Kalanika.

Pēc notikušā nākšanas gaismā kompānija atbrīvojusi no amata drošības dienesta vadītāju Džo Salivanu, kurš pirms darba kopbraukšanas uzņēmumā pildīja drošības nodaļas vadītāja pienākumus sociālajā tīklā "Facebook".

"Bloomberg" informācija liecina, ka iepriekšējais kompānijas vadītājs Kalaniks par notikušo zinājis.

Taksometru kompānijas "Uber" popularitāti galvenokārt vairo automašīnu vienkāršotā izsaukšana ar telefona aplikāciju palīdzību, kā arī salīdzinoši lētākās cenas. Tās tiek panāktas, savedot kopā ārštata taksistus un pasažierus. Latvijā pēc līdzīga darbības principa strādā Igaunijā dibinātā kompānija "Taxify" .

Ātrā popularitāte uzņēmumam atnesusi arī virkni ienaidnieku. Pret kompāniju iesākti tiesu darbi dažādās pasaules valstīs saistībā ar nepietiekamu šoferu, kā arī automašīnu drošības pārbaudīšanu.

Kompānija dibināta 2009. gadā. Tās vērtība lēšama aptuveni 50 miljardu ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!