Foto: Publicitātes foto

Latvijas Banka (LB) otrdien, 14. novembrī, izlaidīs Kurzemei un Latgalei veltītas divu eiro piemiņas monētas uz kurām attēloti Kurzemes un Latgales ģerboņi, portālu "Delfi" informēja LB.

Šādi banka turpina Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem veltīto divu eiro piemiņas monētu sēriju, kas ir viens no Latvijas Bankas veltījumiem valsts 100 gadu jubilejā. Pirms gada tika izlaista divu eiro piemiņas monēta ar Vidzemes ģerboni, bet valsts jubilejas gadā monētu sēriju noslēgs Zemgalei veltīta monēta.

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas valstīs. Jauno piemiņas monētu nacionālo pušu grafisko dizainu veidojis mākslinieks Laimonis Šēnbergs, bet plastiskos veidojumus – Jānis Strupulis.

LB izlaistajām piemiņas monētām nacionālajā pusē ir uzraksts "Latvija", un monētas jostu, tāpat kā visām citām Latvijas Republikas divu eiro apgrozības monētām, rotā uzraksts "Dievs, svētī Latviju". Jaunās divu eiro monētas kaltas Vācijā.

Jaunās piemiņas monētas nonāks apgrozībā tāpat kā cita skaidrā nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. LB kasēs Rīgā un Liepājā monētas būs pieejamas apmaiņai no otrdienas, 14. novembra. Katras monētas tirāža ir 0,5 miljoni eksemplāru.

Jau ziņots, ka katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas īpaša dizaina divu eiro apgrozības monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpaša dizaina viena lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu kādas kopīgas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros.

Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām 2 eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!