Foto: LETA

Ministru kabinets ceturtdien, 9. novembrī, noraidīja visus deputātu papildu finansējuma priekšlikumus 2018. gada budžetā.

Saeimas deputāti nākamā gada budžetā piedāvāja līdzekļu pārdali 223 miljonu eiro apmērā, tomēr valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu palielināt finansējumu internātskolu darbības nodrošināšanai. Šim mērķim 2018. gadā atvēlēs 2 402 219 eiro.

Otrajā lasījumā izskatot priekšlikumus likumprojektam "Par valsts budžetu 2018. gadam", ministri vienojās pārdalīt 2,402 miljonus eiro no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, lai daļēji segtu internātskolu uzturēšanas izmaksas nākamajā gadā.

Valdība lēma līdzekļus internātskolām piešķirt tikai par internātskolā uzņemtajiem izglītojamiem, kuri ir bāreņi vai bez vecāku gādības palikuši bērni, kā arī izglītojamiem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm.

Valdība arīdzan piekritusi pārdalīt 1 688 021 eiro, lai palielinātu Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecības projekta un Valmieras J.Daliņa stadiona rekonstrukcijas un vieglatlētikas manēžas celtniecības projekta īstenošanai 2018. gadā paredzēto finansējumu.

Valdības sēdē ministri rīkojās saskaņā ar finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) ierosinājumu neatbalstīt nevienu Saeimas deputāta priekšlikumu, bet atbalstīt IZM priekšlikumu, par ko iepriekš tika panākta vienošanās koalīcijā.

Ministri lēma neatbalstīt arī finansējuma pieprasījumu demogrāfijas pasākumu veicināšanai, tomēr sēdes protkollēmumā tiks paredzēts, ka demogrāfijas jautājumiem lūgtais papildus finansējuma pieprasījums tiks izskatīts nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes finanšu ministre žurnālistiem pauda cerību, ka Saeimas deputāti par 2018. gada budžetu lems tāpat kā valdība un Saeima neiestrādās tā dēvētās "deputātu kvotas".

"Koalīcijas frakciju vadītāji ir apsolījuši, ka "deputātu kvotu" nebūs un apstiprināšanai galīgajā lasījumā tiks virzītas ministriju iniciatīvas. Rēķināmies, ka Saeima to ņems vērā," atzina Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 400 priekšlikumu.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020. gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 100 priekšlikumi. Savukārt 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 300 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas visas parlamenta frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un arī nozaru ministrijas.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2018. gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam" un 28 pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 22. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!