Foto: Shutterstock
Sešus gadus sens saimniecisks strīds par 300 000 eiro lielas naudas summas iestrēgšanu kādā nekustamo īpašumu darījumā uzņēmējam no Igaunijas likusi gatavot prasību pret Latviju starptautiskā tiesā, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums norādīja, ka tiesu sistēmas nespēja nodrošināt laicīgu un godīgu spriedumu taisīšanu ir bijis iemesls, kāpēc ārvalstu investori vairākkārt satraukti vērsušies pie Latvijas valdības.

Uzņēmējs no Igaunijas Urmas Pasts agrāk bijis profesors universitātē, bet tad pievērsies biznesam un tirgojies ar nekustamajiem īpašumiem. Past ir strādājis daudzās valstīs un attīstījis vairākus projektus arī Latvijā. Pirms sešiem gadiem viņš sācis meklēt zemi Pierīgā, kur viņa klients - kāds lielveikalu tīkls - vēlējies būvēt savu veikalu.

"Mūsu Eiropas partneri lūdza atrast zemi komercprojektam. Mēs atradām kādas 10 lokācijas. Divas partneri akceptēja un tad sākām veikt daudz dažādus plānošanas darbus, lai sagatavotos īpašuma pirkšanai. Starp variantiem bijis zemes gabals Ziepniekkalnā Ozolciema ielas galā, kur uz Rīgas domei piederošās zemes atrodas autostāvvieta un to apsaimniekoja uzņēmums SIA "Gabriels" un uzņēmējs Isārijs Finbergs," raidījuma stāstīja uzņēmējs.

Viņš vienojies ar Finberga firmu "Gabriels", ka zemi zem stāvvietas no pilsētas atpirks, ja Finbergam izdosies ar Rīgas domi vienoties, ka zemes gabalam maina detalplānojumu. Finbergs igaunim apgalvojis, ka viņam Rīgas domē esot daudz paziņu un visu izdosies sakārtot. Abas puses vienojušās par līgumu, uz kura pamata Igauņu uzņēmēja firma "Briāna Investment" aizdevusi Finberga firmai "Gabriels" 300 000 eiro.

"Briāna Investment" un "Gabriels" parakstījuši kredīta un hipotēkas līgumu, ko sagatavoja advokātu birojs "Borenius" 2012. gada augustā, atmaksas datumu nosakot 2013. gada augustā. Tomēr Finbergam dokumentus ar Rīgas domi sakārtot neizdevās. Igauņu uzņēmējs prasīja aizdoto naudu atdot, un tad arī sākušās problēmas.

Zemesgrāmatas tiesnesis piekritis, ka "Briāna Investment" prasījums ir pamatots un nauda no "Gabriels" būtu jāpiedzen. Savukārt "Gabriels" steidzies uz tiesu un lūdzis ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu. Lietā, kuru skatīja tiesas priekšsēdētāja Iveta Krēvica, uzradušās vairākas firmas, kuras kopumā uzņēmumam "Gabriels" esot aizdevušas sešus miljonus eiro. Kas nozīmēja, ka "Briāna Investment" ar saviem prasītajiem 300 000 eiro būtu jāstājas rindā aiz šiem naudas piedzinējiem. Un igauņu uzņēmējs aizdoto naudu neatgūtu, norāda raidījums.

Tiesā iesniegto kreditoru prasības izskatījušās šaubīgas. Viena firma no Isārija Finberga prasījusi piedzīt miljonu, norādot, ka savulaik viņa šo miljonu Finbergam aizdevusi ķīlā paņemot vecu mašīnu "Renualt Trafic" 6500 eiro vērtībā un vēl dažus mazvērtīgus aktīvus. Kāds cits uzņēmums gribējis atgūt piecus miljonus eiro par it kā nenotikušu darījumu.

Raidījums ziņoja, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Krēvica nolēmusi, ka tiesiskās aizsardzības procesu, neraugoties uz dīvainajiem kreditoriem, var rosināt. Ģenerālprokuratūra tiesneses lemto lietu noprotestēja un Augstākā tiesa lietu atdeva atpakaļ Vidzemes priekšpilsētas tiesai, lai to vēlreiz pārskatītu. Tad igauņu uzņēmējs par notikušo rakstījis sūdzību tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (NA), lai viņš izvērtē tiesneses Krēvicas rīcību. Ministrija nolēma tiesnesi pasargāt un pats ministrs gan atbildi uzņēmējam neparakstīja. Viņa vietā to izdarīja valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina un neoficiāli zināms, ka ministrijā domas šajā strīdā par tiesneses atbildību dalījušās, ziņoja raidījums.

Paralēli šai tiesvedībai šobrīd notiek vēl cits strīds. Finbergs un viņa firma "Gabriels" grib pierādīt, ka starp viņu un igauņu uzņēmēju slēgtais līgums nav bijis aizdevums, bet gan rokas naudas līgums. Tas nozīmētu, ka 300 000 eiro nemaz nav jāatdod.

Finberga pārstāvis sarunā ar raidījumu ilgajā tiesvedībā vainoja igauņu firmu, kas sniedzot tiesā dažādus dokumentus un tāpēc process tā ievilcies. Turklāt igauņu uzņēmēji izdarot spiedienu uz tiesu, iesaistot lietā savu vēstniecību Rīgā, kas savulaik interesējusies, kāpēc tiesvedība ievilkusies. Par to "Gabriels" esot sūdzējies Igaunijas iekšlietu ministram.

Lai arī igauņu uzņēmējs gatavojas vērsties pret valsti starptautiskā tiesā, joprojām turpinās "Briāna Investment" un "Gabriels" strīdu skatīšana tiesās Latvijā. Arī pagājušajā nedēļā viena no tiesas sēdēm tika atlikta, jo vēl nesen žurnālistu sastaptais Isārijs Finbergs atkal bijis sasirdzis. Un arī viņa advokāts līdzīgi kā pirms trim nedēļām joprojām esot slimojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!