Foto: F64
Latvijas Reģionu apvienība (LRA) iesniegusi priekšlikumu 2018.gada budžeta projektā piešķirt 70 000 eiro iepirkuma konkursa organizēšanai un priekšizpētes procesa pabeigšanai ar mērķi atjaunot Policijas akadēmijas darbību, informēja politiskā spēka pārstāvis Valdis Verners.

Ar šo iniciatīvu politiskais spēks mēģina panākt, lai akadēmija varētu sākt mācību procesu ar 2019. gada 1. septembri. "Policijas akadēmijas jāatjauno, lai paaugstinātu drošības līmeni un efektīvāk apkarot noziedzību valstī," norāda LRA pārstāvis.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Nacionālās drošības komisijas loceklis Jānis Ruks (LRA) ir pārliecināts, ka akadēmijas atjaunošana paaugstinātu izmeklēšanas kvalitāti, saīsinātu lietu izmeklēšanas termiņus un samazinātu to lietu skaitu, kas izbeigtas noilguma pēc vai nepilnīgi noformētu pierādījumu dēļ. Augsti kvalificētu izmeklēšanas darbinieku darbības rezultātā tiktu paaugstināts drošības līmenis valstī, efektīvāk apkarojot noziedzību, un tādējādi palīdzētu novērst kā iekšējos, tā ārējos apdraudējumus, viņš uzsver.

Politiķis arī akcentē, ka ir svarīgi, lai Policijas akadēmija tiktu pakļauta Iekšlietu ministrijai (IeM), jo iekšlietu sistēmas teorētiskajām zināšanām un uzkrātajai pieredzei jābūt koncentrētām vienuviet, lai nodrošinātu pārmantojamību, attīstību un kontroli.

Jau ziņots, ka valdība 2009. gada vasarā nolēma likvidēt Latvijas Policijas akadēmiju. Viens no galvenajiem akadēmijas likvidēšanas iemesliem bija finansējuma trūkums. Kā tolaik norādīja iekšlietu ministre Linda Abu Meri (Mūrniece), akadēmija profesionālā jomā un sniegtā pakalpojuma kvalitātes ziņā nav devusi gaidīto rezultātu. Tā beidza pastāvēt 2010. gada 1. janvārī.

Kopš Policijas akadēmijas likvidēšanas diskusijas par specializētas augstskolas, kur sagatavotu likumsargus izmeklēšanas iestādēm, ir bijušas gan Saeimas komisijās, gan citviet, taču līdz reāliem darbiem nav tikts. Vairākas augstas amatpersonas ir norādījušas uz vājo Valsts policijas veiktās izmeklēšanas kvalitāti, kuru nereti veic jauni un pietiekami nekvalificēti likumsargi.

Tāpat ziņots, ka šogad noslēgt līgums ar Rīgas Stradiņa universitāti, kas turpmākos piecus gadus par 695 232 eiro nodrošinās Valsts policijas (VP) amatpersonu otrā līmeņa profesionālās augstāko izglītību.

IeM iepriekš skaidroja, ka šobrīd VP koledža ir galvenā izglītības iestāde, kura sagatavo nepieciešamos speciālistus dienestam VP. Koledžā iespējams iegūt policijas instruktora amatam un policijas jaunākā virsnieka amatam nepieciešamo izglītību. Savukārt policijas vecāko virsnieku amatiem nepieciešamās otrā līmeņa profesionālā augstākās izglītības ieguve līdz šim bija iespējama RSU profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā "Tiesību zinātne".

Tomēr uz juriskonsulta profesiju standarta veidotā studiju programma sevī ietvēra tikai dažus uz praktiskā policijas darba orientētus studiju kursus, kuri nespēja sniegt policijas vecākā virsnieka amatam nepieciešamās profesionālās kompetences pietiekamā apjomā, un specializēto kursu īpatsvaru būtiski palielināt neatļāva tieši juriskonsulta profesiju standarta saturs, norādīja IeM.

Nolūkā pilnveidot VP vecāko virsnieku izglītības sistēmu un sekmēt policijas funkciju kvalitātes celšanu, IeM izvērtēja vairākus policijas vecāko virsnieku izglītošanas modeļus, tajā skaitā arī ideju par jaunas augstskolas izveidi, struktūrvienības izveidi Nacionālās aizsardzības akadēmijā vai Latvijas Universitātē, tomēr neviens no šiem risinājumiem dažādu apsvērumu dēļ neguva atbalstu. Līdz ar to tika nolemts izstrādāt detalizētu specifikāciju un publiska iepirkuma procedūrā izraudzīties pakalpojuma sniedzēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!