Foto: Shutterstock

"airBaltic" lidmašīnu piegādātāja "Bombardier" korupcijas skandālā izmeklētāji Zviedrijā atklājuši šaubīgus ofšoru darījumus, kuru pēdas meklējamas arī Latvijā – Rietumu bankas ēkas adresē, kur reģistrēta Kipras pastkastītes firmas "Aos Consulting Limited" pārstāvniecība, svētdien ziņo raidījums "Nekā personīga" (NP).

Jau vēstīts, ka Zviedrijas Korupcijas novēršanas birojs uzsācis izmeklēšanu, kurā par korupciju apsūdzēta "Bombardier" Zviedrijas filiāles amatpersona, Krievijas pilsonis Jevgēņijs Pavlovs, kā arī aizdomās turamā statuss noteikts vēl vairākiem uzņēmuma pārstāvjiem.

Pavlovs tiek apsūdzēts kukuļa došanā publiskā iepirkuma konkursā Azerbaidžānā 2013. gadā. Tolaik "Bombardier" vadīja konsorciju, kas ieguva 340 miljonu eiro vērtu līgumu par dzelzceļa signāliekārtu piegādi 500 kilometru garam sliežu ceļam.

Piegādājot detaļas Azerbaidžānas dzelzceļa kompānijai, izmantoti starpnieki ofšoros, kas ļāva nozagt ap 80 miljonus eiro, atgādina NP. Šķetinot šos darījumus, atklājās, ka šādas starpniekfirmas izmantotas arī darījumos ar citām valstīm. Viena šāda ofšora pēdas atved arī uz kādu banku Latvijā, vēsta raidījums.

Pārbaudes Zviedrijā sākās pēc Panamas ofšoru dokumentu skandāla. Tajā izgaismojās Vladimira Putina sabiedroto slēptās ekonomiskās intereses un ofšoru tīkli, aiz kuriem tika slēptas šo amatpersonu bagātības.

Viņu vidū tika minēti divi ietekmīgi cilvēki, kuru uzņēmumi bijuši starpnieki darījumos ar "Bombardier " Krievijā, Polijā, Mongolijā un Azerbaidžānā. Viens ir Aleksejs Krapivins – viņš ir bijušā Krievijas dzelzceļa prezidenta Vladimira Jakuņina padomnieka dēls. Krapivins slēpti kontrolēja daudzus dzelzceļa attīstības projektus, atzīmē raidījums. Savukārt otrs ir Jurijs Obodovskis, kas arī bijis ciešs Jakuņina partneris. Obodovskis vada uzņēmumu "Elteza", kas iepērk iekārtas no "Bombardier" Zviedrijas filiāles. Tieši ar šiem diviem Jakuņinam pietuvinātajiem uzņēmējiem saistīts kāds ofšors "Multiserv Overseas", kas bija starpnieks darījumam Azerbaidžānā.

Pēc uzvaras šajā skandalozajā konkursā iekārtas no "Bombardier" Zviedrijas filiāles rūpnīcas tika sūtītas uzreiz uz Azerbaidžānu. Bet uz papīra darījumi tika veikti caur Londonā reģistrēto pastkastītes firmu. Izmeklētāji sarēķinājuši, ka, pateicoties šai naudas atmazgāšanas shēmai, darījums sadārdzināts par 85 miljoniem ASV dolāru. Vai šī nauda nonākusi Jakuņinam pietuvināto uzņēmēju ofšoros, nav zināms. Vienīgi sakrīt laiks, kad šī informācija kļuva publiska, un brīdis, kad Jakuņins pēkšņi atstāja Krievijas dzelzceļa prezidenta amatu.

Viens no Zviedrijas "Bombardier" augstākā līmeņa vadītājiem, kurš arī tiek turēts aizdomās par līdzdalību krāpniecībā – Tomass Bimers – no žurnālistiem muka, un uz jautājumiem neatbildēja.

Dokumentos, kurus Zviedrijas policija nosūtīja tiesai, ir "Bombardier Transport" darbinieku iekšējā sarakste, kurā parādījās jau iepriekš minētie Jurija Obodovska un Alekseja Krapivina vārdi. Saistībā ar šiem diviem cilvēkiem Krievijas izdevums Novaja Gazeta citēja kādu iekšējās sarakstes epastu: "Viņi ir daļa no nelielas ietekmīgu cilvēku grupas, kam ir tieša pieeja Vladimiram Jakuninam un caur viņu – praktiski visiem dzelzceļa vadītājiem bijušajās padomju republikās."

Izmeklētāji Zviedrijā atklājuši šaubīgus ofšoru darījumus arī citās valstīs. Ar Jakuņina sabiedrotajiem saistītais ofšors "Multiserv" izmantots iepirkumos Mongolijā.

Kazahstānā bijis cits ofšors ("Ross Raven Overseas"), bet no "Bombardier" rūpnīcas Polijā iekārtas uz Krieviju pārdotas, izmantojot starpniekofšoru Britu Virdžinu salās reģistrēto "Woltra Plus". Pēc aptuvenām aplēsēm caur šīm firmām kopā izgājuši 313 miljoni eiro.

NP ziņo, ka tieši šeit atklājas "Bombardier" miljonu darījumu saistība ar Latviju – Panamas ofšoru dokumentos redzams, ka Vesetas ielā 7, kas ir Rietumu bankas adrese, reģistrēta Kipras pastkastītes firmas "Aos Consulting Limited" pārstāvniecība.

Tieši šis ofšors pārvalda "Woltra Plus", kas tad arī bija aizdomīgais starpnieks darījumos starp "Bombardier" filiāli Polijā un dzelzceļa iekārtu saņēmējiem Krievijā.

To, ka "Aos Consulting Limited" tiešām atradies šajā ēkā, apliecina arī nekustamā īpašuma īpašnieka izsniegta atļauja, ka viņam nav pretenziju pret firmas reģistrēšanu Rietumu bankas mājā, norāda raidījums. Kā firmas pārstāve uzrādīta Oksana Utenkova. "Nekā personīga" noskaidroja, ka bankā Utenkova vairs nestrādājot.

Oksanas Utenkovas vārds atrodams vēl vairākos Panamas ofšoru dokumentos. Tajos visos arī ir norādīta Rietumu bankas adrese – Vesetas ielas 7, vēsta raidījums.

Ziņots, ka "Bombardier" šobrīd ir galvenais nacionālās aviokompānijas "airBaltic" partneris. Līdz 2019. gada beigām "airBaltic" plāno saņemt visas 20 pasūtītās "Bombardier CS300" lidmašīnas. 2021. gadā, kad "airBaltic" floti veidos tikai "Bombardier" lidaparāti, kā apgalvo kompānija, lidsabiedrībai būs viena no jaunākajām reaktīvo lidmašīnu flotēm Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!