Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Informācija par to, ka Latvijas nacionālās aviokompānijas "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") daļu pārdošanai varētu būt nepieciešama Lietuvas atļauja Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) bijis pārsteigums.

Kā ziņots, Lietuvas medijs "Verslo žinios" vēstīja, ka, atrodot "airBaltic" investoru, Latvijas valdībai darījumam būs vajadzīga atļauja arī no Lietuvas – no bankrotējušās bankas "Snoras" kreditoru komitejas, kurā lielākā ietekme ir valsts uzņēmuma "Indeliu ir investiciju draudimas" pārstāvjiem. Tas esot saistīts ar "airBaltic" parāda atlikumu šai bankai aptuveni 20 miljonu eiro apmērā.

Kučinskis otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka pagaidām šāda informācija nav apstiprinājusies, turklāt tāda mēroga riski, kas varētu atbaidīt potenciālo investoru nav apzināti.

Viņš sacīja, ka, vērtējot investora piesaisti, diskusijās ir parādījušies vairāki piedāvājumi, ko valdība arī izvērtē. Lēmums ir jāpieņem līdz gada beigām. "Tās nav eksotiskās zemes," par to, no kuriem reģioniem ir potenciālie investori, kas izrādījuši interesi ar "airBaltic", sacīja valdības vadītājs.

Politiķis arī atzina, ka sarunas ar globālajiem spēlētājiem par investīcijām Latvijas aviokompānijā nav beigušās veiksmīgi. Starp potenciālajiem investoriem gan esot kāds investīciju fonds.

Premjers piebilda, ka sarunas par to, kā valsts saglabā savu ietekmi aviokompānijā, ir konsultantu ziņā un šie piedāvājumi tiek precizēti.

Kā ziņots, Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš apstiprināja, ka SM patlaban izskata jau konkrētus piedāvājumus "airBaltic" investora piesaistē un nav izslēgta arī visu valstij piederošo daļu atsavināšana.

"Nevienu brīdi nav runa par pilnu vai nepilnu privatizāciju. Runa ir par investora atrašanu, kas ilgtermiņā nodrošinās "airBaltic" pastāvēšanu," pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja Kučinskis, taujāts, vai valdība atbalstītu "airBaltic" pilnīgu privatizāciju.

Latvijas valstij pieder aptuveni 80% "airBaltic" akciju, bet Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam pastarpināti pieder 20% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!