Foto: DELFI

Ekonomikas ministrijas (EM) ārkārtas pārbaudes laikā koģenerācijas stacija "Rīgas enerģijā" nav darbojusies un elektrību neražoja, sestdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Uzņēmuma pārstāvji skaidrojuši, ka stacija nestrādā, jo iekārtas drīkstot darbināt tikai klātesot rūpnīcu pārstāvjiem. To, ka pārbaudes laikā elektrība stacijā netika ražota apstiprinājis EM Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktors Dzintars Kauliņš.

Uz pārbaudi ražotnē divas dienas pēc izskanējušajām aizdomām, ka stacija "Rīgas enerģija" laikā nav sākusi ražošanu un tiesības 10 gadus tirgot elektrību par paaugstinātu cenu, iespējams, iegūtas negodīgā ceļā, ieradās EM izveidota kontroles grupa, kā arī tiesu izpildītājs.

Bažas par iespējamu krāpšanos ar atļaujas pagarināšanu izskanēja pagājušajā nedēļā, kad "Nekā personīga" vēstīja – viena no pēdējām lielajām zaļajām koģenerācijas stacijām, kas pretendē uz valsts atbalstu un kurā ražošana bija jāuzsāk šogad ir "Rīgas enerģija", kas aizvien nav nodota ekpluatācijā.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, "Sadales tīkla" septiņu cilvēku komanda koģenerācijas staciju klātienē apmeklēja septembra vidū un apliecināja, ka Rīgas stacijā notika vairāku dienu nepārtraukta elektrības ražošana. Šī atļauja uzņēmumam bija būtiska, jo līdz šā gada 5. oktobrim bija jāpierāda, ka tas spēj strādāt ar uzstādīto jaudu – četriem megavatiem –, vai arī kompānija zaudē iespēju saņemt garantētu, pēc raidījuma aprēķiniem 43 miljonu eiro lielu valsts atbalstu. "Nekā personīga" gan norāda, ka testa laikā stacijā darbi nebija pabeigti, un bez strādājošām iekārtām elektrības ražošana nevarēja notikt atļaujā paredzētajā veidā – no atjaunojamām izejvielām – šķeldas, ražošanas procesā izmantojot tvaika ciklu.

Valsts akciju sabiedrības "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis raidījumam apstiprinājis, ka "Rīgas enerģija" laikā no 22. līdz 27. septembrim nav strādājusi ar pilnu jaudu.

''Sadales tīklā" sākta izmeklēšana. Saskaņā ar raidījuma vēstīto uz izmeklēšanas laiku uzņēmums ir atstādinājis trīs darbiniekus. Divi saistīti ar lēmumu pieņemšanu koģenerācijas stacijā "Rīgas enerģija", bet trešais atstādinātais organizējis elektrības ražošanas pārbaudes tukšajās pļavās ar konteineriem.

Jau ziņots, ka "Rīgas enerģija" iepriekš medijiem izplatītā paziņojumā kategoriski noraidījusi pārmetumus. ""Rīgas enerģija" kategoriski noraida dezinformāciju, kas, saistībā ar uzņēmuma darbību, pēdējās dienās ir izskanējusi masu medijos. Mūsu uzņēmums elektrostacijas būvniecības laikā ir skrupulozi ievērojis visas Latvijā pastāvošās likumdošanas normas, nemaz nerunājot par tiem EM izstrādātajiem un Eiropas Komisijā saskaņotajiem normatīvajiem aktiem, kas regulē enerģētikas nozari Latvijā, bez kuru ievērošanas nebūtu iespējama nedz šāda mēroga elektrostacijas projektēšana, nedz saskaņošana, nedz būvniecība," paziņojumā norādījis uzņēmums.

"Ja runājam par detaļām, tad pretēji dažos medijos paustajai dezinformācijai, tvaika katls mūsu elektrostacijā - darbojas, turbīna – ir uzstādīta, enerģijas ražošanai nepieciešamā šķelda - ir ievesta un enerģija līdz šim nepieciešamo testu režīmā - ir saražota. Par to 18. oktobrī pārliecinājās arī EM izveidotā ekspertu komisija, kas tiesu izpildītāju klātbūtnē apmeklēja mūsu elektrostaciju un likumā noteiktajā kārtībā piefiksēja minētos faktus," norādījuši "Rīgas enerģijas" paziņojuma autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!