Foto: AFP/Scanpix
Daudziem zemniekiem Kurzemē, kuri iesējuši ziemājus, cerētā raža var iet secen, jo laukus applūdinājuši lietus ūdeņi zem kuriem sēkla izdzīvot nespēj, sestdien vēsta LNT "Ziņas".

To, vai pusdzīvie graudi tomēr varētu izdīgt, varēs spriest pēc nedēļas. Sējumi varētu izdzīvot, ja turpmākās dienas būs sausas un zeme nesasals. Tiesa, ja sējumi aizies postā, vienīgais zemnieku glābiņš, kā vēsta raidījums, ir pārsēt laukus ar vasarājiem. Taču, tā kā daudzviet gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs graudaugi nav nokulti, sēklas trūkuma dēļ lauku pārsēšana var izrādīties visai sarežģīts uzdevums.

"Mums tā sēkla ir, bet nezinu, kāda tā vasara būs. Ja ir laba vasara – mitruma pietiek – tad vasarā izaugs. Ja uznāks sausums – vasarāji neizaugs," raidījumam paudis zemnieku saimniecības "Ezergaļi" īpašnieks Dzintars Ērdmanis.

Savukārt citviet slapjie lauki aizkavējuši dārzeņu ražas novākšanu. "Sakarā ar to, ka ir ļoti slapjš un ir ļoti grūti novākt, nezinām, kad mums novākšana beigsies. Ja sals atnāks pirms mēs paspēsim novākt, ražas zudumi būs lielāki," pastāstījis zemnieku saimniecības "Garīši" īpašnieks Jānis Čaročinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!