Foto: F64

Parakstīts sadarbības memorands par samazinātās 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Memorandu ceturtdien parakstīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Valdis Turlais un Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Sadarbības memoranda nosacījumi paredz Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijai un Latvijas Tirgotāju asociācijai nodrošināt, ka to biedri, nosakot cenu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, no 1. janvāra piemēros samazināto 5% likmi līdzšinējās 21% likmes vietā, nodrošinot atbilstošu gala cenas samazinājumu.

Tādējādi tiks aizsargāta patērētāju pirktspēja un veicināts Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu noiets, skaidro ZM. Pārtikas tirgotāji apņēmās veikt arī pircēju informēšanas pasākumus, lai izceltu PVN samazinājumu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Samazināto 5% PVN likmi no nākamā gada piemēros:

  • ogām: aronijām, avenēm, brūklenēm, cidonijām, citronliānas un irbenes ogām, dzērvenēm, ērkšķogām, jāņogām, kazenēm, kazeņavenēm, korintēm, krūmmellenēm, lācenēm, mellenēm, meža zemenēm, pīlādžu, plūškoka, sausserža un smiltsērkšķu ogām, upenēm un zemenēm,
  • augļiem: āboliem, bumbieriem, ķiršiem un plūmēm,
  • dārzeņiem un kartupeļiem: burkāniem, cukurkukurūzai, fenhelim, galda bietēm un rāceņiem, galviņkāpostiem, ziedu un lapu kāpostiem un tamlīdzīgiem pārtikas kāpostaugiem, brokoļiem, gurķiem, kabačiem, cukini, kartupeļiem, kāļiem, kolrābjiem, mārrutkiem, ķiplokiem, ķirbjiem, melnajiem rutkiem, pastinakiem, patisoniem, pētersīļu saknēm, pupām un pupiņām, puraviem, redīsiem, selerijām (sakņu, kātu, lapu), sīpoliem un šalotēm, sparģeļiem, tomātiem, topinambūriem, turnepšiem un zirņiem,
  • un arī dārza salātiem (galviņsalātiem) un cigoriņiem (tai skaitā lapu cigoriņiem), garšaugiem (tai skaitā dillēm, lapu pētersīļiem, bazilikam, koriandram jeb kinzai, piparmētrām un tml.), ķiploku lokiem, salātu dārzeņiem (tai skaitā romiešu salātiem, ozollapu salātiem, rukolai, endīvijām, mizunai), skābenēm, spinātiem, rabarberiem, mangoldam un sīpollokiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!