Foto: Publicitātes foto

Konkurences padome (KP) atļāvusi SIA "Maxima Latvija" iegūt tiesības izmantot SIA "LSREF3 Riga Plaza" piederošās mazumtirdzniecības telpas iepirkšanās centrā "Rīga Plaza", kas atrodas Rīgā, Mūkusalas ielā. Šāds lēmums pieņemts, jo konkurencei netikšot nodarīts kaitējums, teikts paziņojumā medijiem.

Izvērtējot darījuma ietekmi uz konkurenci, KP identificēja divus ietekmētos tirgus – ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus, kas ietver veikalus, kuru tirdzniecības telpas platība ir virs 600 m2 vai kas spēj nodrošināt vismaz 6000 sortimenta vienību mēnesī, un kas atrodas 13 minūšu brauciena attālumā ap multifunkcionālo iepirkšanās centru "Rīga Plaza", kā arī ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgus Baltijas valstu vai alternatīvi Latvijas teritorijā.

Datu analīze apliecinājusi, ka, palielinoties attālumam no veikala, attiecīgi samazinās klientu iepirkšanās aktivitāte. Savukārt papildus lojalitātes karšu datu analīzei KP veikusi arī dažāda laika intervāla brauciena izohronu konstruēšanu ap "Rīga Plaza", lai noteiktu teritoriju, kādā varētu tikt ietekmēti patērētāji. KP konstatēja, ka šim iepirkšanās centram brauciena attālums varētu būt plašāks par 13 minūtēm, tāpēc papildus izvērtēja konkurences situācijas izmaiņas arī 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronos.

Analīzē tika iekļauti gan mazumtirdzniecības veikali, kas atrodas multifunkcionālajos tirdzniecības centros, gan tie, kas atrodas ārpus tiem. KP vērš uzmanību, ka multifunkcionālie iepirkšanās centri ir stratēģiski būtisks ikdienas patēriņa preču noieta un mazumtirgotāju konkurētspējas stiprināšanas kanāls, jo patērētāji, visticamāk, iepirkšanos tajos apvieno ar ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikala apmeklējumu. Savukārt mazumtirdzniecības veikali, kas atrodas ārpus šiem centriem, nespēj efektīvi konkurēt ar šajos centros esošiem līdzvērtīgiem veikaliem, jo patērētājiem nav ekonomiski izdevīgi izvēlēties citu alternatīvu saviem ikdienas patēriņa preču pirkumiem, veicot centra apmeklējumu, norāda KP.

Izvērtēšanas laikā KP konstatēja, ka visu aplūkoto izohronu teritorijās vadošais uzņēmums ir SIA "Rimi Latvia", kura tirgus daļa arī pēc konkrētā darījuma īstenošanas būs ievērojami augstāka nekā "Maxima Latvija". Vienlaikus izceļams, ka "Maxima Latvija" 13, 15 un 17 minūšu brauciena izohronu teritorijā nedarbojas nevienā multifuncionālajā tirdzniecības centrā, savukārt 19 minūšu brauciena izohronā uzņēmumam ir neliela tirgus daļa, jo tas savu darbību veic tikai vienā centrā.

Tā kā tas ir vienīgais multifunkcionālais centrs, kurā "Maxima Latvija" darbojas, KP norāda, ka šajā segmentā tirgus koncentrācija būtiski nepalielināsies. Vienlaikus iestāde paredz, ka konkurence varētu tikt saasināta starp visiem ikdienas patēriņa preču mazumtirgotājiem, kas darbojas šajā segmentā, un attiecīgi paplašinātu izvēles iespējas multifunkcionālo centru klientiem.

Ņemot vērā, ka apvienošanās rezultātā konkurencei netiks nodarīts kaitējums nevienā no ietekmētajiem tirgiem, KP lēma par darījuma atļaušanu.

"Delfi" jau ziņoja, ka plānotā veikala "Maxima XXX" platība būs gandrīz 4800 kvadrātmetri, un tajā iedzīvotājiem būs pieejami vairāk nekā 60 tūkstošu dažādu pārtikas un rūpniecības preču. Modes un izklaides centra "Rīga Plaza" vadītāja Egita Puķīte klāsta, ka "Rīga Plaza" plāno bijušās hipermārketa zonas rekonstrukciju vairāk nekā 8000 kvadrātmetru apjomā un darbi tiks uzsākti jau tuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka koncerns "Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta" (SOK) nolēmis izbeigt "Prisma" lielveikalu darbību Latvijā un Lietuvā, jūnijā slēdzot visus veikalus abās valstīs.

SOK bija trīs "Prisma" veikali Latvijā un četri - Lietuvā.

"Maxima Latvija" ir mazumtirdzniecības tīkls, kam Latvijā ir 152 veikali. Uzņēmums ietilpst holdingā "Maxima Grupe", kas nodarbina vairāk nekā 30 000 darbinieku Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā un Bulgārijā.

"Maxima Latvija" 152 veikalos, internetveikalā e-maxima.lv un divos loģistikas centros ir nodarbināti aptuveni 8000 darbinieki.

Tirdzniecības centrs "Rīga Plaza" apmeklētājiem atvērts kopš 2009. gada 31. marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!