Foto: LETA
Viena no pēdējām lielajām zaļajām koģenerācijas stacijām, kas pretendē uz valsts atbalstu un kurā ražošana bija jāuzsāk šogad ir "Rīgas enerģija", tomēr tā aizvien nav nodota ekpluatācijā, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēc "Nekā personīga" aprēķiniem ekonomikas ministrijas atļauja uzņēmēja Māra Martinsona ģimenes kontrolētajai stacijai turpmākajos desmit gados garantētu vairāk nekā 43 miljonus. Līdz pagājušajai nedēļai stacijai bija jāuzsāk ražošana, jo pretējā gadījumā tā zaudē iespēju, ka valsts no tās iepērk elektrību par sadārdzinātu cenu. Tomēr šī stacija nav nodota ekspluatācijā un ir aizdomas, ka pārbaudes tests varētu būt noticis negodīgi.

"Rīgas enerģijas" koģenerācijas stacijai pie Deglava tilta ekonomikas ministrija atļauju izsniedza pirms pieciem gadiem. Tādējādi valsts solīja, ka no tās iepirks elektrību par paaugstinātu tarifu, bet komersants no savas puses apņēmās stacijā izmantot videi draudzīgo šķeldu un elektrību un siltumu ražot tvaika ciklā.

Valsts akciju sabiedrības "Sadales tīkls" eksperti septiņu cilvēku sastāvā koģenerācijas staciju apskatīja klātienē septembra vidū, piecas dienas pirms atļaujas termiņa beigām, Sadales tīkls rakstiski apstiprināja, ka koģenerācijas stacija ražojusi elektrību.

"Nekā personīga" rīcībā esoši kadri, kas stacijā filmēti testa pēdējās dienās, rada aizdomas, ka tā vēl nedarbojas. Turklāt lai ražotu elektrību kaut trim dienām, būtu jāatved šķelda vismaz astoņās kravas automašīnās. Tomēr nedz auto, nedz koksnes atlikumi nekur nebija redzami, arī dūmenis nekūpēja.

Raidījums noskaidrojis, ka turbīna uzņēmumā nevarēja strādāt, jo nemaz nebija uzstādīta.

No 2015. gada "Rīgas enerģijas" īpašniekos atrodams pazīstamā būvuzņēmēja Māra Martinsona vārds. Firmas kontrolpakete pieder SIA "MP Holdings", kas varētu būt saīsinājums no vārdiem – Māris un Pēteris. Jo holdings pastarpināti pieder Martinsona bērniem un būvfirmas "Latvijas energoceltnieks" valdes loceklim Pēterim Dzirkalam.

Koģenerācijas iekārtas kā bīstamas uzņēmējam jāreģistrē Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. "Rīgas enerģija" to nav izdarījusi. Rīgas būvvaldē mums apstiprināja, ka Stacija nav nodota ekspluatācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!