Foto: Pixabay
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) no Latvijas augu aizsardzības pētniecības centra saņēmis brīdinājumu par augļu koku vēža izplatības risku, informē VAAD.

Dienestā norāda, ka augļu koku vēža izplatības riska iespējamību palielina intensīvs ražas novākšanas laiks un lapkriša sākšanās, kas rada kokos daudz rētu, caur kurām slimība spēj iekļūt augā.

Saldus un Siguldas novada ābeļu un bumbieru stādījumos piektdien, 13. oktobrī, prognozējama ļoti augsta inficēšanās iespējamība ar augļu koku vēzi. Tāpat arī Bauskas un Viesītes novadu augļu dārzos līdz pat 15. oktobrim sagaidāms augsts inficēšanās risks.

VAAD sniegtā informācija liecina, ka vidējs inficēšanās risks ar augļu koku vēzi piektdien, 13. oktobrī prognozējams Tukuma novadā, savukārt Dobeles un Talsu novadu dārzos līdz 15. oktobrim sagaidāms neliels risks.

Dienestā atgādina, ka inficēšanās iespējama, ja konkrētā dārzā uz augļu kokiem ir svaigas rētas un turpinās lietaini laika apstākļi ar nepārtraukta - apmēram sešas stundas un vairāk - mitruma periodiem.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!