Foto: Publicitātes foto

Pateicoties labvēlīgajai ekonomiskajai situācijai un "Altum" atbalsta programmai, mērenā un stabilā izaugsme hipotekārajā kreditēšanā saglabājas, jo cilvēki grib iegādāties mājokļus un bankas ir spējīgas šo pieprasījumu apmierināt, ceturtdien žurnālistiem sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa.

Viņa arī piepilda, ka nekādi pārkaršanas draudi hipotekārās kreditēšanas segmentā patlaban nav vērojami. "Pieprasījums ir diezgan augsts un tas pat vēl netiek pilnībā apmierināts," sacīja Liepiņa.

Saskaņā ar LKA apkopotajiem datiem no jauna izsniegto kredītu apjoms mājsaimniecībām 2017.gada pirmajā pusgadā sasniedza 337 miljonus eiro, tajā skaitā 233 miljoni izsniegti kredītiem mājoklim.

"Veselīga pieprasījuma pamatā ir gan kopumā labvēlīga situācija ekonomikā, kas patērētājiem vieš lielāku pārliecību par rītdienu, gan salīdzinoši zemās procentu likmes, kas savukārt veicina kredītu pieejamību. Nenoliedzami būtiska loma mājokļu kredītu pieejamībā ir valsts sniegtajam atbalstam "Altum" programmas ģimenēm ar bērniem ietvaros. Jāatzīst gan, ka vajadzība pēc mājokļa un faktiskais kredītu pieprasījums ir ievērojami lielāks, tomēr daļa sabiedrības pagaidām ir spiesti atlikt mājokļa pirkumu. Iemesli tam ir vairāki, taču viens no tiem ir nepietiekami uzkrājumi pirmajai iemaksai," sacīja LKA Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers.

"Lielais pieprasījums apliecina, ka mājokļu galvojumi sekmīgi palīdz risināt aktuālo pirmās iemaksas uzkrāšanas problēmu. "Altum" galvojums bankas aizdevuma pirmo iemaksu samazina vidēji par 6700 eiro, kas ir vidējā līdz šim piešķirtā galvojuma summa. Tas palīdz ģimenei mājokli iegādāties ātrāk, netērējot vairākus gadus pirmās iemaksas sakrāšanai, tādējādi uzlabojot mājokļu pieejamību ģimenēm ar bērniem. Turklāt programmai ir pozitīva ietekme uz kreditēšanas situāciju valstī, jo katrs valsts programmā ieguldītais eiro stimulējis 35 reižu lielāku kredītresursu piesaisti mājokļa iegādei," skaidroja "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" valdes locekle Inese Zīle.

Balcers skaidroja, ka, izvērtējot vidējos Latvijas mājsaimniecību ienākumus, izdevumus, uzkrājumus un vidējo mājokļa iegādes darījuma summu, var secināt, ka 20% pirmās iemaksas sakrāšanai Latvijas ģimenei būtu nepieciešami gandrīz četri gadi. Savukārt "Altum" atbalsta programmas ietvaros pietiktu ar vienu gadu.

Divu gadu laikā "Altum" programma kopumā vairāk kā 6200 ģimenēm palīdzējusi tikt pie atbilstoša lieluma mājokļiem, tādā veidā nodrošinot ar mājokli vairāk nekā 9000 bērnus. Mājokļa programmas kopējais finansējums sasniedzis 10,4 miljonus eiro, izsniegto garantiju summa - 41 miljons eiro, kopumā ar piešķirtajām garantijām izsniegto hipotekāro aizdevumu apjoms bijis 368 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!