Foto: LETA
Valsts Vides dienests (VVD) nolēmis sodīt vēl divus uzņēmumus - "Nordic Recycling" un "Latvijas Zaļais elektrons". Vienam piemēros deviņu miljonu eiro, bet otram 12 miljonu eiro sods, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Šos sodus raidījumam apstiprinājusi VVD vadītāja Inga Koļegova.

"Nordic Recycling" nevarot pierādīt uzrādīto papīra, koka un kartona tonnu pārstrādi. Tai neesot arī teritoriālā pārklājuma iepakojuma savākšanas vietām, tajā neesot pārstrādāts arī stikls un firma, kas to darījusi, dienestam sniegusi piecas dažādas pretrunīgas izziņas.

Savukārt "Zaļajam elektronam" tiekot pārmests, ka tas Lietuvas uzņēmumiem uzticējis stikla un papīra pārstrādi tikai uz papīra. Uzņēmums arī nevarot pierādīt uzrādīto stikla un koka iepakojumu pārstrādi Latvijā.

Raidījums norāda, ka šo abu uzņēmumu aizvēršana radīs virkni problēmu uzņēmumiem, kas savā darbībā izmanto vienreiz lietojamos traukus, stikla pudeles un plastmasu. Tiem vajadzēs meklēt jaunu ražošanas atbildības uzņēmumu un izvēle jau nav ļoti liela – "Zaļā josta" un "Zaļais punkts", protams, par citām izmaksām.

Kā ziņots, VVD pieņēmis lēmumu pārtraukt līgumu ar uzņēmumu "Riepu bloki" par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu un aprēķinājis tam sodu 12 900 624 eiro apmērā.

Vides dienesta skatījumā, uzņēmums kā ražotāju atbildības sistēma nenodrošināja nolietoto riepu pārstrādi atbilstoši normatīvo aktu prasībām, līdz ar to piemērots sods nepilnu 13 miljonu eiro apmērā.

"Firmas.lv" informācija par uzņēmuma saimnieciskās darbības rezultātiem gan neliecina, ka VVD ir jebkādas cerības iekasēt milzīgo soda naudu, jo pērn uzņēmums strādājis vien ar 220 000 eiro apgrozījumu un 31 400 eiro zaudējumiem. Visus pēdējos piecus gadus uzņēmuma apgrozījums nav pārsniedzis 0,2 miljonus eiro un ik gadu tas strādājis ar zaudējumiem.

VVD konstatējis, ka uzņēmums riepu apsaimniekošanu veica negodprātīgi un pārkāpa vairākas prasības. Nolietotās riepas tika savāktas un uzglabātas neatbilstoši VVD atļaujai Rīgā, Starta ielā, būtiski pārsniedzot noteiktos apjomus.

Iepriekš, lai atbrīvotos no Rīgā, Starta ielā 7, pretlikumīgi glabātajām riepām, VVD sodītais uzņēmums "Riepu bloki" nolēma iepirkt vēl riepas, jo pretējā gadījumā riepu daudzums neesot bijis pietiekams, lai tās varētu izdevīgi nodot pārstrādei.

"Riepu bloki", kura pamatkapitāls ir nepilni 57 000 eiro, pilnībā pieder uzņēmumam "Eko alternatīva", no kura 51% pieder Aivaram Dronkam, pa 16% - Ernestam Skopānam un Ilgonim Ragam, 10% - Mārim Mežapuķem, bet 7% - Markam Baltkalnam. Šis uzņēmums pērn strādājis bez apgrozījuma un ar nepilnu 5000 eiro zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!