Foto: Reuters/Scanpix
Uzņēmēji ceļ trauksmi, ka ievilkusies kases aparātu reformas ieviešana, ar kuru valsts cer mazināt izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, spiež slēgt veikalus, sestdien vēsta LNT raidījums "LNT Ziņas".

"Situācija ir diezgan traģikomiska. Vēl līdz šim brīdim kases aparāti nav sertificēti un arī nav īsti skaidrības par to, kad tad tie varētu parādīties," situāciju raksturo SIA "KL Retail" īpašnieks Kristaps Lūsis, kura 16 Latvijas tirgotāju savienības jeb "Lats" veikalu tīklā joprojām darbojas vecie kases aparāti.

Jūlijā jaunām prasībām atbilstoši kases aparāti bija jāsāk lietot lielai daļai uzņēmumu, atgādina raidījums. Tad Lūsim kases aparātus apkalpojošie dienesti solīja ierīces piegādāt tuvāko divu nedēļu laikā, bet šis termiņš pamatīgi ievilcies. Uzņēmēju satrauc situācija - ja kāds no kases aparātiem salūzīs var pat nākties apturēt veikala darbību, jo nav aizvietošanai paredzētu aparātu. Raidījums uzsver, ka līdzīgā situācijā nonākusi vēl virkne uzņēmēju.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šim viedoklim nepiekrīt: "Tāda situācija nevarētu būt un uzņēmēji nedaudz pārspīlē šo situāciju. Viņi stāsta vienu, kad it kā nav, bet ja mēs sazināmies ar apkalpojošiem dienestiem, tad faktiski ir ko izvēlēties," norāda VID Nodokļu kontroles pārvaldes pārstāve Aiva Sotniece.

VID kā vienu no risinājumiem iesaka iegādāties jau sertificētu parasto kases aparātu, kuru, kā sola ražotājs, pēc tam par nelielu piemaksu varēs pārveidot par tā dēvēto hibrīdaparātu. Vai, ja ir pietiekami liels apgrozījums, iegādāties, kases sistēmas.

Uzņēmējs Lūsis atcērt, ka sertificēto kases aparātu atmiņa ir krietni par mazu, bet kases sistēmas ir pārāk dārgas.

VID šobrīd nav zināms, kad apritē parādīsies hibrīdaparāti un neatzīst, ka kases aparātu ieviešanas process būtu neveiksmīgs. "VID ieskatā kases aparātu reforma norit ļoti veiksmīgi. Uz pašreizējo brīdi jau ir nomainītas vairāk nekā 14 000 elektroniskās ierīces un iekārtas. Tā ir aptuveni trešā daļa no visiem nodokļu maksātājiem, kuriem bija viņas jānomaina šajā posmā. Visvairāk ir nomainīti parastie kases aparāti," vērtē Sotniece.

Šobrīd vairs nav nosprausts konkrēts termiņš, kad uzņēmumiem jābūt ieviestiem jaunajām prasībām atbilstošiem kases aparātiem, kuri vēl atrodas sertifikācijas procesā. Daudzi uzņēmēji pat tāpēc vairs nesatraucas par ierīču nomaiņu, uzsver raidījums. Šī situācija gan var nepatikt tiem, kuri kases aprātus jau mainījuši, jo viņus VID drīz sāks pārbaudīt.

Tikmēr Eiropas Komisijas Izaugsmes ģenerāldirektorāts sācis izskatīt Latvijas Tirgotāju asociācijas vasarā iesniegto sūdzību par kases aparātu reformu un lūdzis papildu informāciju asociācijai par kases aparātu sertifikācijas īpatnībām Latvijā, kā arī par sertifikācijas augstajām izmaksām.

Kā ziņots, šogad 1. janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017. gada 1. janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, VID iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas būtu jāsāk lietot no 1. jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!