Foto: F64
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori Priekuļu novada Priekuļu pagasta saimniecībā "Zemitāni" konstatējuši Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu 23 mājas cūkām, portālu "Delfi" informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

PVD saimniecībā veic ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp cūku likvidēšanu, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

Ņemot vērā, ka nedēļas laikā šis ir jau otrais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām, PVD atgādina – rudens lauku velšu, piemēram, ābolu, kartupeļu, biešu un citu dārzeņu, arī dārzeņu lapu, izbarošana cūkām ir ļoti bīstama.

Atgriežoties no sēņošanas, pastaigām pa mežu vai lauku, pirms iešanas kūtī ir obligāti jānomaina gan apģērbs, gan apavi, kā arī jālieto dezinfekcijas līdzekļi.

PVD informē, ka trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni noteikta aizsardzības zona un desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona, kurās aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas.

Bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

PVD atgādina – gadījumā, ja saimniecībā tiek konstatēts Āfrikas cūku mēris, kompensācijas tiks izmaksātas tikai tām saimniecībām, kuras savas cūkas būs reģistrējušas Lauksaimniecības datu centrā.

Ja biodrošība nebūs ievērota un cūkas nebūs reģistrētas, PVD dzīvnieku īpašnieku administratīvi sodīs.

Šis ir jau sestais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām šajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!