Foto: Shutterstock
Ekonomikas ministrijas (EM) mērķis nebanku kreditēšanas jomā ir panākt sabalansētu nozares attīstību un augstu patērētāju aizsardzības līmeni, informēja EM.

Ceturtdien, 7. septembrī, EM un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāvji tikās ar nebanku kreditēšanas nozares pārstāvjiem no Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas, Latvijas Lombardu asociācijas un Latvijas Hipotekāro nebanku aizdevēju asociācijas, lai pārrunātu nebanku kreditēšanas tirgus attīstības tendences.

EM sadarbībā ar PTAC turpina izvērtēt informāciju par esošo situāciju nebanku patērētāju aizdevēju tirgū, apkopojot datus par nebanku tirgus darbību kopš stingrāka regulējuma ieviešanas 2016.gada janvārī. Ministrija uzskata, ka divi gadi būtu optimāls laiks, lai pilnvērtīgi novērtētu ieviestā regulējuma efektivitāti un kopā ar nozari lemtu, vai nepieciešamas kādas izmaiņas. Vispusīgu nozares darbības un tirgus attīstības izvērtējumu ministrija plāno sniegt 2018. gada vidū.

PTAC kā uzraudzības iestādes apkopotā informācija liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgus turpina pieaugt un joprojām aktuāls ir jautājums par patērētāju maksātspējas vērtēšanas kvalitāti.
Visbiežāk tiek kavēta distances kredītu (t.s. "ātro" kredītu) atgriešana - 28,45% kredītu atmaksa tiek kavēta un 61% kredītu tiek pagarināti, kas liecina, ka kredīti tiek izsniegti, pilnībā nepārliecinoties par patērētāju spēju atmaksāt kredītu.

Lai stiprinātu nozares uzraudzību paredzēts, ka PTAC turpmāk nodrošinās vēl rūpīgāku tirgus dalībnieku un klientu analīzi, tai skaitā novēršot noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanai nepieciešamo resursu apriti patērētāju kreditēšanas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!