Foto: AP/Scanpix
Krievija iebilst paplašinātam sankciju plānam, kas paredzētu naftas piegāžu pārtraukšanu Ziemeļkorejai, tikšanās laikā ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džeinu sacījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta "The New York Times".

ASV ar sabiedrotajiem, reaģējot uz pēdējā laika Phenjanas agresīvajiem kodolizmēģinājumiem, atbalsta globāla mēroga naftas embargo "melnā zelta" eksportam uz Ziemeļkoreju. Vašingtona šonedēļ gatavojas prezentēt ANO rezolūcijas projektu, kas paredz jaunas sankcijas Ziemeļkorejai, tostarp, kā vēsta medijs, rezolūcijā būs paredzēts arī naftas embargo.

Krievija, kurai ANO Drošības padomē ir veto tiesības, šādu sankciju pavērsienu neatbalstītu, Dienvidkorejas līderim apliecinājis Putins.

Lai gan Phenjana tradicionāli militārajām vajadzībām un rūpniecībai nepieciešamo naftas importu nodrošina no Ķīnas, pēdējo gadu laikā tā cenšas tās īpatsvaru palielināt arī no Krievijas. Kā medijam skaidrojuši Dienvidkorejas analītiķi, Phenjana importu cenšas paplašināt, ņemot vērā Ķīnas arvien uzstājīgāko attieksmi pret tās kodolpolitiku.

Putins sacījis, ka naftas eksporta ierobežošana kaitētu tikai valsts iedzīvotājiem, tostarp slimnīcām, nevis Ziemeļkorejas režīmam. Pēc Krievijas prezidenta teiktā, Maskava gada laikā Ziemeļkorejai piegādā aptuveni 40 tūkstošus tonnu naftas.

Ziņots, ka augusta beigās Ziemeļkorejas valsts televīzija pārraidīja video, kurā redzams, kā pār Japānas Hokaido salu tiek palaista ballistiskā raķete, savukārt jūlijā Ziemeļkoreja izmēģināja divas ballistiskās raķetes, apgalvojot, ka tai tagad ir iespēja uzbrukt ASV. Eksperti joprojām diskutē, vai raķetes var sasniegt iecerētos mērķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!