Foto: Reuters/Scanpix
Pagaidām nav gūts dokumentāls apstiprinājums tam, ka Latvijā nonākusī olu produktu partija ir piesārņota ar fipronilu, komentējot Eiropas Komisijas (EK) paziņojumu par šovasar Latvijā piegādātu, iespējams, ar fipronilu piesārņotu olu produktu partiju, sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa apstiprināja, ka EK Ātrās brīdināšanas sistēmā ir ievietots paziņojums, ka šovasar no Vācijas caur Igauniju saņēmējam Latvijā ir piegādāta, iespējams, ar fipronilu piesārņota produktu partija -143 kilogrami tādu olu produktu kā olu masa omletei un olu dzeltenumi. Parasti šos produktus ēdienu gatavošanā un konditorejas izstrādājumu ražošanā izmanto sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.

"Pagaidām nav gūts dokumentāls apstiprinājums, ka Latvijā nonākusī olu produktu partija ir piesārņota ar fipronilu," sacīja Meistere.

Vienlaikus viņa piebilda, ka PVD ir sācis pārbaudes un noskaidrojis olu produktu saņēmēju, kā arī uzņēmumus, kam produkti tālāk piegādāti. Patlaban partijas atlikumu izplatīšana tiek apturēta.

Meistere arī atgādināja, ka PVD augustā noņēma Igaunijas, Lietuvas un Polijas, kā arī vietējas izcelsmes olu paraugus, lai pārbaudītu tās uz fipronila klātbūtni un tādējādi pārliecinātos par vietējā tirgū pieejamo olu drošumu.

Attiecīgie laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka olu paraugos fipronils nav konstatēts. Šobrīd saņemtas atbildes par astoņiem izmeklētiem paraugiem. Divi paraugi vēl tiek testēti.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) veselības komisārs Vītenis Andrjukaitis vakar preses konferencē Tallinā paziņojis, ka saindēto olu skandāls izplatījies 45 valstīs, tostarp skāris 26 ES dalībvalstis.

Skandāls nav skāris tikai divas ES valstis - Lietuvu un Horvātiju. Saskaņā ar EK sniegto informāciju, ārpus ES skandāls skāris Norvēģiju, Lihtenšteinu, Šveici, Honkongu, Kataru, Krieviju, Irāku, Turciju, ASV, Kanādu un vēl vairākas valstis un teritorijas.

Iepriekš vēstīts, ka lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēmuši miljoniem olu pēc tam, kad tajās tika atklāta fipronila klātbūtne. Saindēto olu skandāls 7.augustā skāris arī Lielbritāniju un Franciju, kas varētu būt importējušas olas, kas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo insekticīdu fipronilu.

Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!